De redactie test: de bindweefselmassage bij hannah

Voor herhaling vatbaar!

bindweefselmassage

Stoor je je aan (beginnende) fijne lijntjes? Of kan je huid wel wat versteviging gebruiken? Dan hoef je heus niet meteen aan de botox. Met een bindweefselmassage kun je je huid enorm verbeteren en huidveroudering verminderen of zelfs vertragen. Het is veilig en er komt geen prikje aan te pas. Happy in Shape's Christel vond het daarom hoogtijd om eens een bindweefselmassage uit te proberen bij hannah in Voorthuizen.

hannah

Waar we regelmatig een workout volgen om onze spieren te versterken, zouden we dat eigenlijk ook voor de huid van ons gezicht moeten doen. Met een bindweefselmassage verbeter je de conditie van je huid, stimuleer je de huiddoorbloeding en verminder je rimpels, kraaienpootjes en littekens, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. hannah staat al jaren bekend om diens huidverbeterende producten en behandelingen. Bij hannah kun je onder meer de hannah Xperience (een huidverbeterende behandeling) boeken gecombineerd met een bindweefselmassage. Hoe zo'n behandeling werkt? Christel testte het uit.

Wat doet een bindweefselmassage voor je?

De bindweefselmassage wordt vaak vergeleken met een workout voor je huid, maar waarom eigenlijk? "Als je een workout volgt in de sportschool, stimuleer je je spiercellen. Er komt een scheurtje in je spier, waardoor die een prikkel krijgt om nieuwe spiercellen aan te maken. Die spiercellen noem je de myoblasten, en in je huid heb je de fibroblasten. Tijdens een bindweefselmassage doe je eigenlijk hetzelfde en breng je de fibroblasten in beweging. Je geeft je huid een stimulans om meer bindweefsel aan te maken en de fibroblasten worden aan het werk gezet", vertelt Mariëlle, die al meer dan dertig jaar bij hannah werkt als huidcoach en me tevens de bindweefselmassage zal geven.

Tijdens de bindweefselmassage wordt de lederhuid – ook wel de dermis genoemd – gemasseerd, waardoor onder meer de celstofwisseling wordt gestimuleerd. Hierdoor verhoog je de aanmaak van collageen en elastine in de huid, waardoor je een stevigere en strakkere huid krijgt. Ook de huiddoorbloeding krijgt tijdens een bindweefselmassage een boost.

Collageen is een essentieel eiwit voor een gezonde, soepele en stevige huid. Zodra je de 25 à 30 jaar bent gepasseerd, maakt je lichaam minder collageen aan. Naarmate je ouder wordt, zal je huid daardoor verslappen en worden fijne lijntjes en rimpels zichtbaar. In ons lichaam hebben we verschillende soorten collageen. Tijdens een bindweefselmassage wordt collageen type 3 omgezet naar collageen type 1: het sterkste collageen. "Collageen type 1 is het type dat ervoor zorgt dat je huid volume krijgt en strakker wordt. Als jij een bindweefselmassage krijgt, gaan jouw fibroblasten collageen type 3 aanmaken; een soort proefvezel. Dit kost ongeveer tien tot veertien dagen. Vervolgens denkt je lichaam: deze vezel is best nuttig. Daarna gaat je lichaam van start met het proces om er type 1 van te maken. Dit duurt zo'n 300 tot 500 dagen", legt Mariëlle uit.

Hoe vaak?

Hoe vaak je een bindweefselmassage zou moeten boeken, is voor iedereen verschillend. "Dat is lastig te zeggen; de ene huid is de andere niet. Sommige mensen krijgen veel sneller meer spieren door te trainen in de sportschool dan een ander die dezelfde workout doet. Dat geldt ook voor je huid. De een heeft vaker een behandeling nodig dan de ander." Ook hangt het er maar net vanaf wat voor resultaat jij wilt bereiken.

Mijn bezoek aan hannah

De hannah Xperience inclusief bindweefselmassage duurt zo'n anderhalf uur. Alle huidcoaches bij hannah maken voor ze met je huid aan de slag gaan altijd eerst een uitgebreide huidanalyse. In Voorthuizen doen de huidcoaches dat door middel van de VisioFace analyse* en de hannah Skin Analyzer. Zo ook bij mij.

Tijdens de VisioFace analyse worden er foto's van de zijkanten en voorkant van mijn gezicht gemaakt. Vervolgens krijg ik een overzicht te zien wat mijn huidproblemen zijn. Denk aan grove poriën, puistjes, rimpels en hyperpigmentatie. Op basis van deze foto's kunnen de juiste producten gebruikt worden tijdens de behandeling en kun je het juiste huidadvies krijgen.

Vervolgens loop ik door naar de behandelkamer en wordt de Skin Analyzer erbij gepakt. Met deze tool wordt de conditie van mijn huid gemeten. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het vocht- en vetgehalte en pH-waarde van mijn huid om een op maatgemaakte huidbehandeling te kunnen geven en een behorend productadvies.

Bindweefselmassage

Bij aanvang van de behandeling begint Mariëlle met het reinigen, peelen en stimuleren van mijn huid. Daarna is het tijd voor de bindweefselmassage voor mijn gezicht, maar voor het masseren begint, worden voedende en herstellende producten aangebracht. Tijdens de bindweefselmassage begint Mariëlle met het masseren van mijn decolleté en hals. Vervolgens werkt ze omhoog naar mijn kin, wangen, neus en voorhoofd. 

Hoewel een bindweefselmassage voor de een heel ontspannend is, is het voor de ander wat gevoelig. De massage voelt heerlijk aan, maar af en toe voelt het toch ook wat scherp. Mariëlle heeft overigens meteen door wanneer het masseren te scherp is, en behandelt dan iets zachter. "Tijdens een bindweefselmassage masseer je aan het oppervlak van je huid; waar de fibroblasten zitten. Als je een wat lossere huid hebt, kan een bindweefselmassage lekker ontspannen voelen. Maar als je een stevige huid hebt, kan het een scherpere sensatie geven. Je huid zit namelijk bomvol vezels, collageen en water. Als je een stevige huid hebt, kan het zijn dat jouw zwembad – zoals we het noemen – minder vloeibaar is. Als je een stevige huid masseert, kan het daarom wat scherp voelen. Daardoor kun je je na de massage ook een wat beurs gevoel in je gezicht hebben."

Na de bindweefselmassage worden de beschermende producten aangebracht, waaronder een zonbescherming, en zie ik er lekker glowy uit.

De dagen erna

De dag na de massage voelt mijn gezicht wat beurs aan als ik mijn gezichtscrème aanbreng. Verder heb ik nergens last van en ziet mijn huid er volumineus uit. Een paar dagen na de behandeling valt het me op dat ik wat pukkeltjes op mijn wang en kaaklijn heb gekregen. "Tijdens een behandeling zet je alles in je huid in beweging. Het kan daardoor voorkomen dat je een paar dagen na een behandeling wat oneffenheden krijgt", legt Mariëlle uit aan de telefoon. Een paar dagen na je behandeling word je namelijk altijd gebeld door een huidcoach van hannah om te checken hoe het met je gaat en of je nog vragen hebt over de huidverbeterende producten die je na de behandeling hebt aangeschaft.

Inmiddels zijn al mijn onzuiverheden weggetrokken en kan ik niet wachten om binnenkort weer een bindweefselmassage te boeken.

*Niet elke hannah-huidcoach maakt gebruik van een VisioFace-apparaat. Wil jij ook een VisioFace analyse krijgen tijdens je behandeling? Check dan eerst bij de huidcoach of diegene een VisioFace-apparaat tot diens beschikking heeft. 

Beeld: hannah