Ingrediënten (voor 6 stuks)
- 1 citroen
- 750 milliliter droge witte wijn
- 75 gram kristalsuiker
- 1 theelepel kurkuma
- 2 kardemompeulen
- 1 theelepel glitterdust goud + extra voor decoratie
- 6 stoofperen
- 500 milliliter soepele rode wijn
- 30 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel glitterdust rosé-goud
- 1 theelepel maizena
- 6 minipavlova’s
- 200 gram pistachemousse
Benodigdheden: dunschiller, satéprikker
Zo maak je glitter-stoofperen
- Bereid het witte-wijnmengsel
Begin met het persen van de citroen. Doe het sap in een grote pan en voeg de witte wijn, kristalsuiker, kurkuma, kardemom, 500 milliliter water en glitterdust goud toe. Breng dit mengsel op laag vuur aan de kook. - Schil de peren
Schil de stoofperen voorzichtig met een dunschiller, maar laat het steeltje eraan zitten voor de sier. Snijd een klein plakje van de onderkant van de peren, zodat ze straks rechtop blijven staan. - Stoof in witte wijn
Zet de peren rechtop in het witte-wijnmengsel. Zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn – leg eventueel een bordje op de peren om dit te verzekeren. Laat de peren 1 uur en 15 minuten tegen de kook aan stoven met de deksel op de pan. - Geef een rode-wijntwist
Bereid ondertussen een tweede pan met de rode wijn, donkere basterdsuiker en glitterdust rosé-goud. Breng dit aan de kook. Zet daarna de gestoofde peren rechtop in de rode wijn, zodat ze tot halverwege in de wijn staan. Laat ze 20 minuten op laag vuur koken tot ze mooi zacht zijn. Gebruik een satéprikker om te testen of ze gaar zijn – de prikker moet er gemakkelijk doorheen gaan. - Maak de gouden saus
Kook ondertussen het witte-wijnmengsel in tot ongeveer een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid. Meng een lepel van deze saus in een kommetje met de maizena en voeg dit terug in de pan. Kook kort door en voeg eventueel extra glitterdust goud toe voor extra sprankeling. - Laat de peren rusten
Haal de peren uit de rode-wijnsaus en laat ze 20 minuten afkoelen. De rode saus wordt niet meer gebruikt, maar de peren hebben nu een prachtige roze tint gekregen. - Serveren in stijl
Zet een stoofpeer op een minipavlova en vul de pavlova met een flinke schep pistachemousse. Breng de gouden glittersaus aan tafel over de peren aan – dit moment is pure magie en perfect voor de feestdagen!
Deze glitter-stoofperen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een verrukkelijke afsluiting van je diner. Perfect om te serveren tijdens kerst of oud en nieuw. En het beste? Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken, maar het resultaat ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Een sprookjesachtig dessert om het jaar mee af te sluiten!
Food
- Allerhande
- Adobe Stock
- Instagram @allerhande