Met deze geluiden val je sneller in een diepe slaap

Tijd voor een nieuwe playlist!

We weten allemaal dat een goede nachtrust enorm belangrijk is voor je fysieke én mentale gesteldheid. Helaas zijn we niet allemaal Doornroosjes en kampen veel mensen met slaapproblemen. Gelukkig bestaan er allerlei methodes die je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Eén daarvan is het afspelen van geluiden.

Gevolgen

Sommige mensen zijn gezegend met een fantastisch slaapritme en vallen meteen in een diepe slaap als hun hoofd het kussen raakt. Helaas is dat bij lang niet iedereen het geval. Slechte slapers weten dat een minder goede nachtrust meteen invloed heeft op je dagelijks leven. Je voelt je vanzelfsprekend vermoeider, maar je bent ook mentaal minder stabiel, je hebt meer behoefte aan ongezond voedsel én je sportprestaties lijden eronder.

Wondergeluiden

Het is dus van groot belang dat je 's nachts goed slaapt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan; je kunt jezelf immers niet dwingen om in een diepe slaap te vallen. Er is nu echter wel een methode waar veel mensen bij zweren, namelijk het afspelen van bepaalde geluiden wanneer je in bed ligt. Uit onderzoek is al gebleken dat dit bij veel mensen effectief is. We zetten de wondergeluiden op een rijtje

White en brown noise

White en brown noise geluiden zijn een beetje vergelijkbaar met de ruis die in de baarmoeder te horen is, en werden daarom altijd al veel gebruikt om baby's rustig te maken. Nu blijkt echter dat deze geluiden ook voor volwassenen kunnen werken. Het zorgt er namelijk voor dat je hersenen ontspannen, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.

Soothing sounds

Misschien weet je nog wel dat je als kind graag wilde dat je vader of moeder een verhaaltje voorlas voor het slapengaan. Ook dát blijkt een goede methode te zijn voor volwassenen om sneller in een diepe slaap te vallen. No worries, je hoeft je ouders niet op te trommelen om 's avonds plaats te nemen naast je bed om iets voor te lezen. In plaats daarvan zijn er soothing sounds, geluiden van een zachte, rustige stem die iets vertelt. Ook hierbij is uit onderzoek al gebleken dat het je kan helpen om intens te ontspannen en uiteindelijk heerlijk te gaan slapen.

Enne, het beste van alles: deze wondergeluiden zijn gewoon allemaal te vinden op Spotify. Tijd om een lekker slapen-playlist te maken dus!

Bron: FEM FEM | Beeld: Adobe Stock