10x etenswaren die je het beste kunt eten wanneer je ongesteld bent

Hier doe je jezelf een plezier mee.

Cravings als je ongesteld bent? We’ve all been there. Het is verleidelijk om je te vergrijpen aan alles waar chocolade in zit, maar in plaats daarvan kun je beter voor deze etenswaren gaan.

1. Avocado

Avocado is sowieso een super food, maar tijdens je menstruatie kan het eten van deze vrucht een extra groot verschil maken – zeker als je last hebt van hevige krampen. De gezonde vetzuren die in avocado’s zitten hebben namelijk invloed op prostaglandinen, hormoonachtige stoffen die de samentrekking van de baarmoeder controleren. Een extra portie guacamole dan maar!

2. Groene bladgroenten

Naast rampzalige krampen is ook een opgeblazen gevoel een bekende klacht tijdens de menstruatie. Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool zijn rijk aan magnesium en vezels en kunnen daarom goed helpen om dit gevoel te verminderen.

3. Zalm

Omdat zalm boordevol vitamine D zit kun je dit ook aan je boodschappenlijstje toevoegen. Ook sardientjes en oesters zijn goede bronnen van vitamine D.

4. Kikkererwten

Kikkererwten geven een vitamine B6-boost, waardoor je progesteronspiegels op peil worden gehouden en vroegtijdige bloedingen worden voorkomen.

5. Noten

Noten als amandelen, walnoten en pecannoten zijn rijk aan omega-3 vetzuren en daarom een perfecte toevoeging aan je menstruatie-dieet. Een prima vervanger voor een zak chips!

6. Banaan

Tijdens onze menstruatie houden we meer vocht vast, wat kan leiden tot verschillende klachten. Bananen kunnen helpen om de natuurlijke vochtbalans in het lichaam te herstellen.

7. Kurkuma

Probeer als je ongesteld bent eens om kurkuma te verwerken in een gerecht of drankje. Dit kruid staat bekend om de ontstekingsremmende werking, waardoor de hevige menstruatiepijn kan verminderen.

8. Lijnzaad

Lijnzaad kan helpen om overtollig oestrogeen weg te spoelen, zodat hevige bloedingen en stolsels grotendeels voorkomen worden.

9. Water

Hoewel je het natuurlijk niet kan eten, mag water niet in dit rijtje ontbreken. Gehydrateerd blijven tijdens je menstruatie is een must, en dat kun je het beste doen door de hele dag door veel water te drinken.

10. Kamillethee

In het kader van drankjes kan ook kamillethee niet ontbreken in je menstruatiegerichte voedingspatroon. Dit ontspant de spieren en verlicht de zenuwen, met minder pijn tot gevolg.

Vermijden

Naast dingen die je wél wil toevoegen aan je voedingspatroon, zijn er ook voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan wanneer je ongesteld bent. Met name zuivelproducten, cafeïne, suiker en alcohol wil je liever vermijden. Maar onthoud ook dat jezelf straffen absoluut niet de bedoeling moet zijn tijdens je menstruatie. Pak dus gewoon lekker dat stukje chocolade als je daar zin in hebt!

Bron: The Thirty, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws