Feit of fabel: je verbrandt meer calorieën tijdens je menstruatie

En om deze reden is het zo goed om te blijven sporten als je ongesteld bent.

Young sporty woman stretching at the gym.

Ongesteld zijn is niet bepaald een pretje. Zo kun je last hebben van buikkrampen, hoofd- of rugpijn. Daarnaast zou je tijdens je menstruatie – ook als je niks aan het doen bent – meer calorieën verbranden, maar klopt dat wel?

Calorieën verbranden tijdens je menstruatie

Het is lastig vast te stellen dat je over het algemeen meer calorieën verbrandt als je menstrueert. Er zijn wel een paar studies over dit onderwerp geweest, maar meestal waren die gebaseerd op een kleine steekproef. Wel werd er tijdens een studie in 2003 vastgesteld dat de basaalstofwisseling tijdens de menstruatiecyclus enorm varieert. De basaalstofwisseling staat ook wel bekend als ruststofwisseling en dit is het energieverbruik van iemand in de rust.

Tijdens de studie varieerde deze stofwisseling bij sommige vrouwen met tien procent en bij anderen met slechts 1,7 procent. Dit houdt in dat het aantal calorieën dat je in de rust verbrandt tijdens je menstruatie per persoon enorm verschilt. Zo kan het zijn dat de een inderdaad meer calorieën verbrandt tijdens haar menstruatie en de ander niet.

Sporten tijdens menstruatie

Ook zou je over het algemeen niet meer calorieën verbranden als je sport tijdens je menstruatie. Wel is het heel goed om te sporten, omdat je klachten als krampen of rugpijn zou kunnen verminderen.

Sporten zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine in je hersenen. Deze stofjes zorgen dat de hoeveelheid dopamine (het ‘gelukshormoon’) in je lichaam toeneemt en dat pijn afneemt. Volgens onderzoek kan een specifiek type endorfine zelfs beter je pijn verzachten dan morfine! Bovendien zorgt sporten er op de lange termijn voor dat je meer energie hebt. Perfect dus, als je weer eens duf van de hormonen bent.

Bron: Health Line | Beeld: Adobe Stock