Aha: deze dingen kun je doen om 's ochtends vrolijker wakker te worden

Wie had gedacht dat zulke simpele dingen zo'n impact kunnen maken?

vrolijker wakker worden

Het is vaak lastig om 's ochtends met een grote smile op je gezicht wakker te worden. Want zeg nou eerlijk: wie wordt nou wel blij van een wekker die hartstikke vroeg afgaat door de week? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om daar toch een beetje invloed op te hebben. Wij vertellen je ze.

Huffpost sprak een aantal experts over een aantal kleine dingen die je kunt doen om toch vrolijk(er) wakker te worden.

Een rondje wandelen

Allereerst is het hartstikke goed voor je om 's avonds na het eten even een rondje te gaan wandelen. Doordat je dit doet kan je bloedsuikerspiegel na je avondmaal namelijk zakken, waardoor je makkelijker en sneller tot rust komt.

"Ik maak elke avond een wandeling, zodat ik alles van de dag kan verwerken. En dat ook nog terwijl mijn bloedtoevoer naar mijn hersenen toeneemt", aldus Britse psycholoog en welzijnsspecialst Lee Chambers. "Door je mind mentaal 'op te ruimen' geeft ik mijn geest rust, waardoor ik naar bed ga in een rustige omgeving."

Slaaphygiëne

Ook is het belangrijk om je te richten op je zogeheten 'slaaphygiëne'. Dit houdt in dat je je focust op je levensgewoonten en omgevingsfactoren. En ja, dit betekent dus ook je telefoongebruik in bed.

"Zet al je schermen ongeveer dertig minuten voor het slapengaan uit, en probeer je apparaten zo ver mogelijk van je bed te houden. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet in de verleiding komt om 's avonds en 's nachts nog een keer op je telefoon te kijken", legt professor psychologie Laurie Santos uit. "Ik raad daarom ook aan om zo'n lekkere ouderwetse wekker te kopen."

Een avondbad

Mind-body psycholoog Justine Grosso, is naast bovenstaande punten, ook groot fan van een avondbad nemen. Dit komt doordat dit lichamelijke én geestelijke gezondheidsvoordelen heeft.

"Jezelf helemaal onderdompelen in water blijkt de stemming te verbeteren bij mensen met een depressie en bij mensen die problemen hebben met slapen. Daarnaast heeft het allerlei positieve effecten op je cardiovasculaire systeem."

Heb jij nou geen bad? Geen probleem! Ook een douche heeft veel voordelen. Zo vertelde slaapadviseur Robert Oexman al eerder aan Huffpost: "Douchen kan 's nachts de slaap verbeteren doordat de kerntemperatuur daalt. Dit zorgt ervoor dat je slaap op gang komt, waardoor je een goede nachtrust krijgt."

Dankbaarheid

Als laatste is het belangrijk dat je drie tot vijf dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent voordat je gaat slapen. Santos vertelt dat uit een onderzoek van psycholoog Robert Emmons bleek, dat zo'n simpele handeling tot significante verbeteringen in je welzijn kan zorgen. "Dus maak van je nachtelijke dankbaarheidslijstje, een dagelijkse gewoonte."

Onderzoekswetenschapper Cortland Dahl haakt daar nog op in met: "Als je een paar minuten stilstaat bij mensen die je waardeert en dingen waar je dankbaar voor bent, zul je je vanzelf minder gestrest voelen voordat je in slaap valt."

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock