Les in gelukkig zijn
'Weer zo'n man die denkt het mysterie te hebben ontrafeld', horen we je al denken. Maar dat de theorieën van Arthur Brooks populair zijn, blijkt wel uit de heuse gelukscursus die de professor geeft aan de Harvard University. Het vak is de populairste klas aan de gerenommeerde business school, met op dit moment maar liefst 180 studenten die deelnemen en meer dan 400 op de wachtlijst: allemaal op zoek naar dé manier om echt gelukkig te zijn.
Brooks gelooft dat de eindeloze drang naar geluk mede wordt aangejaagd door sociale media. "Ik ga mijn studenten niet aanraden sociale media helemaal te verbannen, want dat doe ik zelf ook niet. Maar ik vertel ze wel dat ze hun schermtijd moeten beperken, niet 's ochtends als eerste op hun telefoon moeten kijken en ervoor moeten zorgen dat ze alleen accounts volgen waar ze blij van worden," aldus Brooks.
Routines
"Om gelukkiger te worden, moet je drie dingen doen – en die hebben niets te maken met het downloaden van een app of het slikken van een pil", legt Brooks uit. Zijn drie stappen bestaan uit: leren over de wetenschap achter geluk, het verbeteren van je gewoontes, en het aangaan van concrete verplichtingen om je manier van leven te veranderen. "Veel inzichten uit de wetenschap zijn verrassend", zegt Brooks. "En het allerbelangrijkste is om deze ideeën te delen met anderen, zodat je toegewijd blijft en de principes makkelijker onthoudt."
"Mijn dagelijkse routines draaien allemaal om het onderhouden van wat ik gelukshygiëne noem. Het gaat niet om de meest luxe selfcare-items of iets dergelijks", legt Brooks uit. "Het gaat erom dat je routines en protocollen hebt die wetenschappelijk zijn onderbouwd, en waarvan ik weet dat ze ons de basis bieden om verder te groeien in ons geluk."
Vroege vogel
"Discipline is álles", legt Brooks uit. "Zelfzorg draait niet om de traditionele manieren om rustig aan te doen, zoals een warm bad nemen of een kaarsje aansteken... Echte zelfzorg is gedisciplineerd zijn in wat écht werkt en in wat er écht toe doet, en dat begint vroeg in de ochtend."
Ongeacht in welke tijdzone Brooks is, hij staat altijd op vóór zonsopgang. Dan gaat hij trainen, naar de kerk en werkt zijn routine af. Elke dag begint op precies dezelfde manier.
Brooks verwijst naar een oude Vedische wetenschap, Brahma Muhurta, die door moderne neurowetenschappen wordt ondersteund. "Als je voor zonsopgang opstaat, ben je de rest van de dag scherper, creatiever en meer gefocust", legt hij uit. Dit betekent inderdaad dat je op moet staan als het nog donker is. Slecht nieuws voor nachtuilen, nietwaar? Maar ook daar heeft Brooks een weerwoord op: "Als mensen dan zeggen: 'Maar ik ben een avondmens', antwoord ik: 'Nee. Je bent een ochtendmens, je hebt alleen nog geen discipline.'"
Kom in beweging
"De beste manier om je stemming onder controle te houden, vooral ’s ochtends wanneer je stresshormonen pieken, is om stevig te bewegen. Dus sta vroeg op en ga ervoor" adviseert Brooks. Hoe dat voor jou eruit ziet, steekt niet zo nauw. Misschien is dat een stevige wandeling, terwijl de ander een echte workout nodig heeft om het geluksgevoel een boost te kunnen geven. Brooks zelf staat om 4:30 uur op en traint dan een uur intensief, met veel weerstand en uitdagende oefeningen. "Zo kan ik de hele dag beter omgaan met stresshormonen en angstreacties", legt Brooks uit.
Meditatie en mindfulness
Na het sporten werkt Brooks 'aan zijn ziel'. "Zelf ben ik traditioneel religieus, dus ga ik elke ochtend van half zeven tot zeven naar de kerk, wat me helpt om de dag rustig en gefocust te beginnen." Voor iemand anders kan 'werken aan je ziel' iets anders betekenen, legt Brooks uit. Dit kan meditatie zijn, een dagboek bijhouden, muziek luisteren, of zelfs dagdromen op sociale media. "Maar zorg er dan wel voor dat je vrolijke accounts volgt", benadrukt Brooks. Werk aan de winkel!
- Hello! Magazine
- Adobe Stock