Een fysieke klacht is echter vaak sneller op te merken dan een mentale klacht. Dit komt simpelweg doordat we pijn ervaren of iets ongewoons opmerken aan ons lichaam. Door onze dagelijkse bezigheden staan we zelden stil bij hoe het met onze mentale gezondheid gaat. Toch zijn er signalen in ons dagelijks leven die kunnen aangeven dat het tijd is om beter voor onze mentale gezondheid te zorgen.
Zelfvertrouwen
We kunnen veel complimenten en goede werkreferenties ontvangen, maar toch kan het zo zijn dat we dit vanbinnen niet helemaal voelen. Een negatief zelfbeeld, waarbij kritische gedachten over ons gedrag, uiterlijk, of wie we als persoon zijn, steeds ons positieve zelfbeeld overschaduwen, kan op lange termijn een negatieve invloed hebben op onze mentale gezondheid. Als je merkt dat je zelfvertrouwen steeds weer op een vervelende manier van binnenuit wordt aangetast, kan het nuttig zijn om een Psycholoog Leeuwarden te raadplegen. Zij kunnen samen met jou onderzoeken waar die interne kritische stem vandaan komt en hoe je je zelfvertrouwen van binnenuit kunt versterken.
Doelloos
Je bent tevreden over je huidige leven, maar toch blijft er van binnen iets knagen dat verlangt naar meer. Je hebt een heerlijk huis, een fijn gezin of een goede baan, maar toch lijkt 'tevreden' zijn niet genoeg. Steeds weer herken je dat terugkerende gevoel van het verlangen naar meer en een doel willen hebben. Echter ontbreekt het mogelijk aan de creativiteit omtrent ideeën naar wat dan het beste bij je past. Op lange termijn kan dit zorgen voor neerslachtigheid in de gemoedstoestand of een vlak gevoel in het dagelijks leven. Een psycholoog kan helpen je beeld te verruimen en inzicht te krijgen in waar iets van binnen in jou, daadwerkelijk behoefte aan heeft.
Sociale druk
Tot slot mogen we de invloed van de sociale druk op onze mentale gezondheid niet vergeten. We zien een grote vriendengroep of veel sociale gelegenheden al snel als iets positiefs, daar waar isolatie vanzelfsprekend ook een negatief effect op de mentale gezondheid kan hebben. Toch kan de sociale druk van de mensen en de wereld om je heen dit ook veroorzaken. Daarnaast kunnen we hierdoor moeite ervaren met het aangeven van grenzen en daadwerkelijk kiezen voor dat wat voor ons goed voelt. Een psycholoog kan helpen hier weer meer helderheid in te krijgen en op tijd voor onszelf te kiezen.
- Adobe Stock