Expert vertelt: dit gebeurt er met je huid als je geen make-up meer draagt

Aha!

make-up

Sinds Pamela Anderson vorig jaar bij Paris Fashion Week haar opwachting maakte zonder ook maar een spoortje make-up op haar gezicht, lijkt het steeds meer een trend te worden om make-uploos door het leven te gaan. Dit kan natuurlijk om meerdere redenen een goed idee zijn, maar wat doet het eigenlijk voor je huid? Een expert legt uit.

Egale huid

“Hoe mooier de huid is, hoe minder make-up je gebruikt. Dat is een logisch gevolg. Bij mij in de kliniek komen veel vrouwen met de wens om juíst geen foundation meer te smeren. Dat is vaak heel haalbaar”, legt huidexpert Annelijn van Ierland uit aan Flair. “Vrouwen willen toch het liefst zonder make-up de deur uit, maar wel met een egale huid. Acné, rode vaatjes, pigmentvlekken of huidveroudering houdt ze vaak tegen.”

Agressieve producten

Volgens Annelijn hebben dus vooral mensen met huidproblemen de neiging om veel make-up op te doen. En dat terwijl juist zij hiermee extra zouden moeten oppassen. "Producten op oliebasis verstoppen bijvoorbeeld de huid óf iemand gebruikt een heel agressief middel om die zware make-up mee te verwijderen. Dit doet de huidbarrière allemaal geen goed”, legt ze uit. “Zorg vooral dat er geen parfum in je huidverzorging zit en kies het liefst ook milde make-up op water basis. En gooi die make-up op tijd weg. Ook in mascara ontstaan bacteriën als je het langer dan een paar maanden gebruikt. Veel mensen weten dit niet.”

Niet per se beter

Toch zegt Annelijn dat helemaal geen make-up meer dragen niet per se beter voor je is. “Make-up valt onder cosmeticaproducten, waardoor het aan strenge eisen moet voldoen. Het is niet dat het beter is om geen make-up te gebruiken, maar het is vooral belangrijk om de huid ’s avonds goed te reinigen anders kan het je huid verstoppen. Met een goede, milde wateroplosbare gezichtsreiniger zorg je ervoor dat er geen restjes make-up achterblijven. En als je de huid goed onderhoudt met bijvoorbeeld een laserbehandeling of peeling, dan lukt het ook om de huid te egaliseren. Daar heb je helemaal geen dikke laag foundation voor nodig.” Duidelijk!

Beauty en Fashion
  • Flair
  • Adobe Stock