75 Hard Challenge
Steeds meer mensen proberen de populaire 75 Hard Challenge. De sportuitdaging, bedacht door Andy Frisella, is extreem en richt zich op zowel een fysieke als mentale transformatie. Het programma duurt 75 dagen en omvat:
- Twee keer per dag trainen (waarvan één buiten).
- Een strikt dieet volgen (geen specifieke, maar zonder alcohol of cheat meals).
- Dagelijks een gallon water drinken (ongeveer 3,7 liter).
- 10 pagina’s non-fictie lezen per dag (voor zelfontwikkeling).
- Een progressiefoto maken elke dag.
Mis je een onderdeel, dan moet je volgens de regels weer bij dag 1 beginnen! Het doel is om mentale veerkracht op te bouwen door consistentie en discipline. Maar of het ook écht zo gezond is? Sport- en prestatiepsycholoog Susie Cats-Barbiers deelde onlangs haar visie in een interview met LINDA.meiden.
Te extreem
Susie vindt de regels van de 75 Hard Challenge verontrustend. “Ik mis de mildheid en de balans,” vertelt ze aan het online platform van het magazine. “De visie achter de challenge vind ik heel mooi. Het draait om worden wie je wil zijn, meer zelfvertrouwen krijgen, discipline tonen en je talenten laten zien.'' Iets waar ze naar eigen zeggen zelf in haar werk ook mee bezig is.
Toch ziet Susie weinig voordelen in de uitdaging. "Een voordeel dat ik wel kan bedenken, is dat het fijn is om bij een groep te horen en het gevoel te hebben dat je samen met een challenge bezig bent.'' Ze legt uit: ''We zijn tenslotte sociale wezens, dus deze verbondenheid is iets wat we als prettig kunnen ervaren. Een ander voordeel is dat een challenge een belangrijke gedragsverandering kan creëren. Soms is het goed om routines in je dag te verwerken en je daar aan te houden. Zelfs als je geen zin hebt, ben je achteraf blij als je het toch gedaan hebt."
Maar de extremen die de challenge met zich meebrengt, zorgen bij Susie voor bezorgdheid. “Met de 75 Hard Challenge vraag je veel van jezelf. Je móét veel. Misschien zelfs te veel.”
Je mentale welzijn
Fysieke transformatie is vrijwel gegarandeerd wanneer je de 75 Hard Challenge volledig volgt. Maar Susie wijst op de mentale impact: “Er zijn twee types mensen. Bij de één zorgt de uitdaging ervoor dat ze het roer volledig omgooien. Bij de ander kunnen de regels demotiverend werken.”
Wat Susie vooral tegenstaat, is de regel dat je de uitdaging opnieuw moet beginnen als je een dag niet goed volbrengt. “Dat zorgt ervoor dat je constant het gevoel hebt dat je faalt. Dat kan echt iets doen met je eigenwaarde. Het kan je een kant opsturen waarin je jezelf op de kop gaat zitten, of ervoor zorgen dat je nóg strenger wordt.'' Ze vraagt zich af of dat iemands zelfvertrouwen ten goede komt: ''Het is prima om jezelf soms een schop onder je kont te geven, maar te streng zijn brengt je nergens.”
Om de juiste redenen
De sport- en prestatiepsycholoog raadt deelnemers aan om goed na te denken over hun motieven. “Vraag jezelf van tevoren af waarom je dit doet én wat het je geeft,” raadt ze aan. “Als het je richting geeft in het leven, dan is dat prachtig. Als het je onzeker maakt en je niet dichter bij je doel brengt, dan moet je je afvragen of je een mildere variant beter bij je past, of dat je de challenge zelfs helemaal moet laten voor wat het is.”
Daarnaast benadrukt Susie het belang van plezier in een gezonde levensstijl. “Sporten doe je om je fit en gezond te voelen. De bottom line is dat je voldoende beweegt, naar buiten gaat en je lichaam en geest gezond houdt. Soms is een wandeling ook genoeg. En eet hierbij gebalanceerd, met plezier en zonder schuldgevoel als je een keer iets ‘ongezonds’ eet.”
Niet duurzaam op lange termijn
Zelfs als je de 75 Hard Challenge tot het einde volgt, is Susie ervan overtuigd dat het niet duurzaam is op de lange termijn. “Er zitten elementen in die handig zijn, misschien zelfs wel goed voor je om vol te houden, zoals bijvoorbeeld geen alcohol drinken en dagelijks lezen. Zelfs dagelijks sporten kan goed zijn.'' Toch is het totaalpakket van regels volgens haar op de lange termijn niet vol te houden. ''En eigenlijk denk ik vooral dat je dat niet moet willen.”
Er is niks mis met het streven naar een gezonde levensstijl, benadrukt Susie. “Maar ik vermoed dat de 75 Hard Challenge daar ver vanaf staat, het creëert juist een extreme en ongebalanceerde levensstijl.” Wees dus voorzichtig voordat je aan zo’n intense uitdaging begint. “Alles wat té extreem is, is niet of nauwelijks vol te houden.'' Uiteindelijk gaat het volgens de psycholoog om de juiste balans vinden.
- LINDA.meiden
- Adobe Stock