Monica Geuze openhartig over inschakelen psycholoog

"Het is niet iets om je voor te schamen."

Monica Geuze

Monica Geuze praat in haar nieuwe vlog openhartig over het inschakelen van een psycholoog. Ze hoopt hiermee het taboe op dit onderwerp te doorbreken, ondanks dat ze het zelf ook eng vond om te vertellen. "Het is niet iets om je voor te schamen."

Psycholoog

"Ik heb een afspraak met een psycholoog. Ik wilde het eerst niet zeggen, maar toen dacht ik: het is gewoon het leven. Het is denk ik niet iets waar ik me voor hoef te schamen", vertelt Monica. Wat precies het probleem was, wist de vlogger in eerste instantie zelf ook niet zo goed. Wel wist ze dat ze absoluut niet lekker in haar vel zat en hulp wilde om zich weer haarzelf te voelen. "Het is allemaal niet zo dramatisch, maar ik zit de laatste tijd niet lekker in mijn vel", zegt ze.

De mentale problemen hebben niet alleen effect op Monica, maar ook op de mensen om haar heen. "Ik kan er nu best wel luchtig over praten, maar ik zit er echt heel erg mee in mijn hoofd en dat heeft natuurlijk ook effect op hoe ik me gedraag. En dus ook op mijn relatie, thuissituatie en gezin. Maar ook hoe ik omga met contact met vriendinnen en hoeveel tijd ik daarin steek."

Dertigers dilemma

De vlogger ging op online onderzoek uit en herkende zich in de term 'dertigers dilemma'. Uit onderzoek is gebleken dat zeker vijfentachtig procent van de dertigers hier op een gegeven moment in hun leven mee te maken krijgt. Het is een leeftijd waarop je het gevoel hebt dat het leven opeens serieus wordt. Een leeftijd waarop vaak grote beslissingen om de hoek komen kijken zoals trouwen, een huis kopen of kinderen krijgen. Wellicht komt ook de vraag 'Is dit het nou?' regelmatig in je op. "Ik wilde weten: waarom voel ik dit en wat moet ik hiermee aan?" En dus besloot ze hulp te zoeken bij een psycholoog.

Voor Monica bleek het, na de eerste afspraak, een samenloop van omstandigheden te zijn. "De coronacrisis duurt nu al twee jaar en er is nog steeds niet echt een uitzicht. Ik ken Rob ook alleen maar in coronatijd. We wonen nu samen met een kind; we vormen met zijn drieën opeens een serieus gezin. Iedereen vraagt constant aan me wanneer het tweede kindje komt. Iedereen om me heen gaat trouwen. Soms denk ik: oh mijn god, ik ben pas 26. Ik wordt er gewoon helemaal zenuwachtig van", legt ze uit.

Eerste stap

De eerste stap is gezet, maar Monica moet er nog goed over nadenken of dit voor haar de juiste manier is. "Ik heb nu een intake gehad om een traject in te gaan. Het is wel lang en veel en kost veel tijd", legt ze uit. "Aan de ene kant weet ik niet of ik daar de dedication voor heb, aan de andere kant denk ik: als ik dit zo voel, dan moet ik er ook iets aan doen. Dus ik ga er nog even over nadenken. Gaat het me oprecht helpen, of moet ik op zoek naar een plek waar het op een andere manier gaat? Ik weet het nog niet." Maar dat ze het niet alleen kan, weet ze wel.

Taboe

Monica laat weten dat ze heeft besloten dit te delen, omdat ze zich kan voorstellen dat ook een deel van haar volgers in deze situatie zitten. Ze vindt dat het geen taboe hoeft te zijn om hulp te zoeken. "Corona heeft voor veel mentale klachten gezorgd, vooral bij jonge mensen. Ik wilde dus laten weten dat als jij niet lekker in je vel zit, het helemaal niet raar is om met iemand te praten. Ik vond het zelf heel moeilijk om iets passends te vinden, maar schaam je er in ieder geval niet voor. Laat ook gewoon aan mensen in je omgeving weten dat je ergens mee zit en vraag om hulp. Het is onnodig om niet lekker in je vel te zitten als er veel mensen zijn in de wereld die je daar bij kunnen en willen helpen."

Haar volgers zijn dankbaar voor haar openheid. "Goed dat je dit bespreekbaar maakt en deelt", schrijft iemand. "Ik herken je psycholoog verhaal. Het doet me goed dat ik niet alleen ben" laat een andere kijker weten. Weer een ander zegt: "Herkenbaar! Ik voel me best eenzaam in de coronatijd aangezien ik alleen woon. Ik ga ook naar een psycholoog."

Celebrities
  • YouTube
  • BrunoPress