Ben jij zo iemand die tot grote ergernis van anderen pas na dagen, weken of zelfs maanden een WhatsApp bericht beantwoordt? Je bent niet de enige. Een psycholoog onthult waar dit gedrag vandaan komt.
Ongelezen berichten
Er zijn twee typen mensen: mensen die berichten beantwoorden en mensen die dat niet doen. Het eerste kamp beantwoordt hun berichtjes direct, terwijl het tweede kamp standaard een rood bolletje met 145 ongelezen berichtjes op hun scherm ziet staan. Sta jij in je vriendengroep bekend als die persoon die nooit antwoordt en begin je een bericht standaard met: 'Ohhhh sorry, ik lees dit nu pas!"? Of heb je soms zó lang niet geantwoord, dat je het bericht maar gewoon verwijdert en doet alsof je het nooit hebt gezien ("Heh, nee? Ik heb je bericht nooit gehad, wat raar...")?
Terwijl sommigen er best om kunnen lachen, weet je in je achterhoofd dat het eigenlijk helemaal niet leuk is als vrienden op een reactie zitten te wachten en die vervolgens nooit krijgen. Het laatste wat je wil is dat mensen denken dat je onbeschoft bent. Maar hoe vaak je ook met jezelf de afspraak maakt dat hier echt verandering in moet komen voordat je geen vrienden meer over hebt, het wil gewoon niet lukken. Psycholoog Elena Touroni legt uit waarom.
Angsten
Dr Elena Touroni, psycholoog en co-founder van het platform My Online Therapy komt dit gedrag vaker tegen. "Het kan oprecht zijn dat je heel erg druk bent, teveel berichten hebt gekregen en gewoon geen tijd of puf hebt om uitgebreid te antwoorden. Maar het kan ook met onderliggende angsten te maken hebben." Het is volgens haar niet gek dat je nerveus wordt als de berichten maar binnen blijven stromen, terwijl je veel andere dingen aan je hoofd hebt. Waar sommige mensen met gemak alle ballen hoog houden, vinden anderen het moeilijker om op een dag alles wat er van ze verwacht wordt voor elkaar te krijgen.
Volgens haar kan het niet antwoorden een controle-dingetje zijn. "Als het je allemaal teveel wordt en je daar paniek door ervaart, kan het zijn dat je op deze manier controle over de situatie probeert te nemen. Zelf bepalen wanneer je iemand beantwoordt, is een manier om het gevoel te vermijden dat je gedwongen wordt om iets te doen."
Verandering
Maar wat nou als het bij jou zo uit de hand begint te lopen dat je er echt iets aan wilt veranderen? Volgens Touroni draait het allemaal om de verantwoordelijkheid te nemen om de persoon te worden die je wilt zijn. "Om te veranderen, moet je gemotiveerd genoeg zijn om er echt werk van te maken. Je moet erkennen dat je niet tevreden bent met de manier waarop je nu communiceert en dat je een betrouwbaar persoon wilt zijn." Krijg je veel berichten op een dag, dan kun je volgens haar ook per bericht afwegen hoe belangrijk het is dat je meteen antwoordt. "Er zijn momenten waarop het belangrijk is om direct te antwoorden, terwijl andere berichten kunnen wachten."
Het is ook belangrijk om jezelf niet teveel onder druk te zetten en altijd maar je excuses aan te bieden voor je digitale gedrag. Als het niet belangrijk is, zeg dan eerlijk dat je nu even geen tijd hebt, maar op een later moment antwoordt. Dat is altijd nog beter dan niks zeggen. En als het écht belangrijk is, weet de ander ook altijd nog je telefoonnummer te vinden om te bellen.
- Stylist
- iStock