De herfst is begonnen: zo voorkom je een herfstdip

We hebben nog even kunnen genieten van een paar prachtige dagen, maar aan de zomerse temperaturen lijkt nu echt een einde te zijn gekomen. De herfst staat voor de deur, en voor veel mensen betekent dat afscheid nemen van het zomerse buitenleven, wat ongewild kan leiden tot een herfstdip. Gelukkig hebben wij tips voor je om deze dip te voorkomen en ook tijdens de grijze dagen lekker in je vel te zitten.

herfstdip

De zomer voorbij

Meteorologisch gezien duurt het nog een ruime week, maar als we naar buiten kijken, lijkt de herfst toch al echt begonnen te zijn. De temperaturen zijn flink gedaald, het wordt weer een stuk vroeger donker, en velen hebben inmiddels al een nat pak gescoord. Na de zomer is het altijd even wennen wanneer de herfst zijn intrede doet, en ook bij de redactie van Happy in Shape hebben we daar moeite mee. Somberheid ligt op de loer, evenals vervelende klachten zoals weinig energie: we hebben het natuurlijk over de herfstdip.

Doorsta de herfst

Oké, het klinkt misschien wat dramatisch, maar voor sommige mensen kan de start van het najaar echt aanvoelen als overleven. Daarom is het belangrijk om het jezelf in deze periode zo comfortabel mogelijk te maken en goed voor jezelf te zorgen. Geef jezelf voldoende rust, eet gezond en blijf in beweging. Zo kun je misschien zelfs van dit seizoen gaan genieten!

Levensstijl

Hoe we ons voelen, heeft veel te maken met onze levensstijl, ook in de herfst. Nu het weer is omgeslagen, heeft je lichaam behoefte aan meer rust en kun je je sneller vermoeid voelen. Luister naar je lichaam en gun jezelf dat extra uurtje slaap als het daar om vraagt. Dit is natuurlijk het perfecte moment om jezelf te verwennen met nieuw beddengoed of een fijne pyjama, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om lekker je bed in te duiken.

Hoewel je lichaam meer rust nodig heeft, is het ook belangrijk om in beweging te blijven. Misschien heb je minder zin om naar de sportschool te fietsen, wat heel begrijpelijk is. Soms moet je even doorzetten, maar je kunt er ook voor kiezen om thuis je matje uit te rollen en wat yoga te doen. Sporten en beweging zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt die je humeur een boost geven, waardoor je juist op slome dagen meer energie zult hebben en je gelukkiger zult voelen.

Laat de zon zich zien? Dan kan een heerlijke wandeling wonderen doen voor je humeur. Dit is bovendien de perfecte gelegenheid om je lichaam te voorzien van vitamine D, waarbij zonlicht onze grootste bron is. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot somberheid en vermoeidheid: het recept voor een herfstdip. Hoewel je vitamine D ook uit voeding kunt halen, kan een supplement in het najaar helpen om je vitamine D-niveau op peil te houden.

Voeding

Een voedzaam dieet is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Nu de temperaturen dalen, heeft ons lichaam meer energie nodig om warm te blijven. Maaltijden zoals stamppot zijn rijk aan calorieën en voedingsstoffen die helpen de kou te weerstaan en je energieniveau op peil te houden. Vooral stamppot met vlees biedt voordelen door de aanwezige eiwitten, die bijdragen aan de aanmaak van cortisol – een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je energie en alertheid. Ideaal voor het najaar, wanneer we wel wat extra energie kunnen gebruiken.

Daarnaast vervult winterse kost ook een emotionele behoefte. Deze maaltijden worden vaak geassocieerd met warmte, knusheid en gezelligheid, wat ze het ultieme comfortfood maakt.

Tijdsbesteding

Nu de eindeloze dagen op het terras of bij het water achter ons liggen, moeten we die tijd op een andere manier invullen. Natuurlijk kun je deze vrije momenten doorbrengen met een kop thee en Netflix onder een dekentje, maar waarom niet nieuwe hobby's uitproberen? Haal je kwasten tevoorschijn, begin met haken, of duik de keuken in om heerlijke herfstige baksels te maken. Je hoeft er niet eens voor de deur uit, want het internet staat vol met tutorials voor welke hobby je ook wilt ontdekken. Bovendien is het proberen van nieuwe dingen goed voor je brein, omdat het nieuwe prikkels geeft en verbindingen tussen zenuwcellen versterkt – wat je zowel slimmer als gelukkiger maakt en een herfstdip helpt voorkomen.

Een extra bonus is om deze hobby's samen met vriendinnen op te pakken. Zo blijf je ook in het najaar sociaal actief, wat je humeur positief beïnvloedt. Een echte win-win!

Health
  • Happinez, Libelle
  • Adobe Stock