Afvallen? Dit zijn 5 manieren om het jojo-effect te voorkomen

Goed om te weten voordat je begint aan je dieet.

jojo-effect afvallen

Het is een bekend verhaal: je wil zo snel mogelijk afvallen en gaat daarom op een crash dieet, maar als je eenmaal op je streefgewicht zit en weer normaal gaat eten, vliegen de kilo's er weer aan. Dat jojo-effect is enorm frustrerend, en dus vertellen we wat je kan doen om het te voorkomen.

1. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen goed voor spieropbouw; ze zorgen er ook voor dat je je sneller verzadigd voelt. Voldoende eiwitten zijn daarom een must wanneer je gewicht bent kwijtgeraakt en je dat graag zo wil houden.

2. Drink voldoende water

Wanneer je bent afgevallen, is het ook van groot belang om voldoende water te blijven drinken. Hoeveel dat precies is hangt af van je lichaamskenmerken, maar over het algemeen wordt voor een gemiddeld persoon 1,5 tot 2 liter water per dag aangehouden. Water zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen goed worden opgelost en opgenomen en afvalstoffen worden afgevoerd. Soms kun je het idee hebben dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Probeer dus voordat je je vergrijpt aan allerhande snacks, eerst een glas water te drinken. Zo voorkom je dat je gaat overeten.

3. Probeer voldoende te slapen

Het belang van een goede nachtrust wordt nog altijd zwaar onderschat als het gaat om je lichamelijke gezondheid. Slaaptekort kan zelfs een oorzaak zijn van overgewicht. Als je moe bent neemt namelijk het hormoon ghreline toe en dit bevordert je eetlust. Wanneer je jezelf een goede nachtrust gunt, houd je dit hormoon in balans en ga je minder en gezonder eten.

4. Weeg jezelf regelmatig

Obsessief wegen is natuurlijk niet goed, maar als je het jojo-effect wil voorkomen is het wel raadzaam om zo nu en dan de weegschaal erbij te pakken. Op die manier kun je namelijk goed in de gaten houden of er veranderingen plaatsvinden en kun je daarop bijsturen. Tip: weeg jezelf eens in de zoveel tijd op hetzelfde moment, bijvoorbeeld elke maandag na een toiletbezoek, maar voor het ontbijt.

5. Kies een levensstijl die bij jou past

Als je écht snel wil afvallen is een streng dieet eigenlijk de enige optie, maar over het algemeen is dit niet de beste manier om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Met bovenstaande tips kun je namelijk proberen om het jojo-effect te voorkomen, maar het blijft lastig. Door je levensstijl beetje bij beetje aan te passen, kun je veel geleidelijker afvallen en wordt het veel makkelijker om op je streefgewicht te blijven. Begin bijvoorbeeld eerst met koffie en thee drinken zonder suiker, of eet dagelijks één koekje in plaats van twee. Op die manier zal het wat langer duren voordat die kilo's eraf gaan, maar is de kans wel vele malen groter dat je op een gezond gewicht blijft.

Bron: Flair | Beeld: Adobe Stock

Fit
  • Margriet
  • Adobe Stock