Ieehhh: zoveel bacteriën bevat jouw (herbruikbare) waterfles

Je kunt het maar beter weten.

Plastic waterflesjes die je één keer gebruikt en daarna weggooit zijn natuurlijk niet heel goed voor het milieu. Je eigen herbruikbare waterfles is daarom een veel beter idee. Althans, als je ‘m goed schoonmaakt. Want het aantal bacteriën kan heel hard oplopen, zo blijkt uit onderzoek.

Grootste boosdoener

Threadmill heeft onderzoek gedaan naar bacteriën op waterflesjes. Daarvoor hebben ze maar liefst twaalf verschillende soorten waterflessen onder de loep genomen. De fles die als slechtst uit de test kwam, en dus de grootste bron van bacteriën is, is een waterfles met draaidop. Helaas, want deze zijn juist zo geliefd omdat ze minder snel lekken.

Bacteriën

Hou je vast, want dit nieuws valt in de categorie ‘wil ik eigenlijk niet weten’. Op zo’n waterfles met draaidop zitten namelijk wel 900.000 (!) bacteriën per vierkante centimeter. Ter vergelijking: je kunt dus net zo goed aan het speeltje van je honden likken, want daar zitten evenveel bacteriën op. Uhh, we zijn ineens een stuk minder van dit type waterfles.

Knijpdop

Dan heb je ook nog waterflessen met een knijpdop. Zijn die beter? Iets, maar ook deze komen niet heel rooskleurig uit het onderzoek. Er verzamelen zich nog steeds zo’n 160.000 bacteriën per vierkante centimeter op deze flessen. En om de honden-vergelijking er weer even bij te pakken: dit is te vergelijken met eten uit de voerbak van je viervoeter.

Niet gevaarlijk

We snappen dat je schrikt van deze getallen, maar we hebben gelukkig ook nog positief nieuws. De meeste van de bacteriën op waterflessen zijn niet per se gevaarlijk. Desondanks liet het onderzoek zien dat er bacteriën tussen zitten die huidinfecties en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Wil je dit nu voorkomen en wel voor een herbruikbare fles gaan? Dan is een metalen variant de beste optie. Stop ‘m wel elke dag in de vaatwasser of kook hem uit.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws