Dit is de reden waarom we grijs worden

Heb jij al last van grijze haren?

Lees ook

We worden allemaal ouder, dat is gewoon hoe het is. Daar horen rimpels en grijze haren bij. Maar ben je benieuwd waar deze grijze haren nou eigenlijk vandaan komen? Lees dan vooral even verder…

1. Wanneer worden de meeste vrouwen grijs?

De meeste vrouwen die in de dertig zijn, zouden een paar grijze haren kunnen tegenkomen. Maar tegen de tijd dat ze in de vijftig zijn, is vaak de helft van het hoofdhaar grijs.

2. Waarom krijgen we grijs haar?

Je normale haren zitten vol met pigment, wat voor kleur zorgt. Zodra de hoeveelheid pigment minder wordt, kleurt je haar grijs. Je haar wordt pas wit, wanneer je pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor kleur (melanine) niet meer worden geproduceerd.

3. Is het mogelijk om dit proces uit te stellen?

Voedings- en hormonale factoren kunnen de haarkleur beïnvloeden, maar over het algemeen is de neiging om eerder of later in het leven grijs te worden genetisch bepaald.

4. Worden sommige vrouwen sneller grijs?

Grijs haar is een erfelijke eigenschap. Als je ouders vroeg grijs zijn geworden, is er een mogelijkheid dat jij dat ook wordt. Mensen met een lichte huidskleur lijken eerder grijs te worden en sommige gezondheidsaandoeningen kunnen leiden tot vroegtijdige vergrijzing, zoals diabetes, bloedarmoede of schildklierproblemen.

5. Kun jij je levensstijl aanpassen voor gezond haar?

Aangezien het haar een soort barometer van onze gezondheid is, zullen alle verbeteringen die we aanbrengen aan ons algemene welzijn een bonus zijn voor ons haar. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten en koolhydraten is zeer geschikt voor haargroei.

6. Werkt het om je hoofdhuid te masseren?

Zoals je lichaam regelmatig beweging nodig heeft, heeft je hoofd dat ook. Als jij je haar wast, masseer dan ook je hoofdhuid. Dit zorgt voor een schone en gezonde hoofdhuid. Door het te masseren, kan het vitale voedingsstoffen opnemen via de bloedtoevoer en zo worden je haarzakjes gevoed. 

Bron: Redactie Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook