Redenen waarom je niet aan 8 uur slaap komt

So tired...

Lees ook

Mensen spenderen veel tijd, geld en energie om een goede nachtrust te krijgen. In de afgelopen eeuwen zijn er dus ook zeer strenge regels ontwikkeld als het gaat om slapen. Maar wat als het je niet lukt om in slaap te komen of te blijven? Dit zou de oorzaak kunnen zijn. 

1. Stress

Stress over je slaappatroon is een trigger om het te verergeren. Doordat je gaat letten op het feit dat je niet in slaap komt, blijven je hersenen actief waardoor je niet moe wordt. Zet rustgevende muziek op en probeer de tikkende klok even helemaal te vergeten. 

2. Het weer

Wist je dat vroeger de slaapduur per seizoen sterk varieerde? In regio’s ver van de evenaar ‘overwinterden’ sommige gemeenschappen, vooral als de voedselvoorraden schaars waren en de warmte behouden moest worden. Zo kan het winterweer ook impact hebben op je slaappatroon. Als dit echt extreem is, wordt dit ook wel een seizoensgebonden affectieve stoornis genoemd.

3. Je partner

Misschien is de persoon naast je aan het snurken of te veel aan het bewegen. Kijk of er oplossingen zijn, zodat je minder snel wakker wordt van je partner. Je zou bijvoorbeeld oordopjes in kunnen doen. Voor sommige stellen is het zelfs beter om apart te slapen, om zo een goede nachtrust te krijgen.

4. Telefoon

De schermen waar we de hele dag naar staren kunnen een eindeloze bron van afleiding zijn, waardoor de slaap wordt vertraagd. Het blauwe licht dat ze uitzenden onderdrukt het vrijkomen van melatonine, het hormoon dat slaperigheid veroorzaakt. Dit betekent dat zelfs nadat je je telefoon hebt uitgeschakeld, het een tijdje duurt voordat je hersenen zich realiseren dat zij ook moeten worden uitgeschakeld.

5. Kinderen

Is hier een uitleg voor nodig?

Maar: geen zorgen 

Slapen is belangrijk! We hebben het nodig om herinneringen te verwerken, om neurotoxinen (giftige stoffen) uit de hersenen te verwijderen, om het immuunsysteem te versterken, om het genezingsproces te ondersteunen en om ons de volgende dag beter te voelen. Maar het is geen grote ramp als je morgen moe bent, tenzij je een piloot of een kerncentrale medewerker bent. Dus als je een nachtje niet kan slapen, stop dan met je zorgen te maken.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook