Dit kunnen de haren op je kin betekenen

Aha!

Lees ook

Je hebt vast weleens een ‘verdwaalde’ haar op je kin gehad. Vervelend, maar je gaat ‘m te lijf met een pincet et voilà: je kin voelt weer zo zacht als een babyhuidje. Maar wat als de haren blijven terugkeren? En steeds stugger aanvoelen? Dat kan een van deze zes dingen betekenen. 

Gewicht

Afvallen of aankomen kan ervoor zorgen dat je hormonen niet in balans zijn, waardoor je kans hebt op meer haargroei. 

Medicijnen

Het is zeldzaam, maar bepaalde medicijnen kunnen haargroei (op de kin) stimuleren.

Je wordt ouder

Het is iets wat je moet accepteren: ouder worden. En daar horen bepaalde ‘kwaaltjes’ bij, zoals de ontwikkeling van gezichtshaar. 

Cushing syndroom

Een vrij zeldzame aandoening die bij 1 op de 50.000 vrouwen voorkomt. Vrouwen die het Cushing syndroom hebben, hebben wel drie keer zoveel kans om haargroei (op het gelaat) te krijgen dan anderen. De aandoening wordt veroorzaakt door een te hoog niveau van het hormoon cortisol. Dit zorgt voor meer gezichtshaar, maar kan ook leiden tot gewichtstoename, striae en sneller kans op blauwe plekken. 

Hormonen

Als je hormonen flink aan het schommelen zijn, dat je testosteron-niveau verhoogt, wat meer haargroei veroorzaakt.  

Genetisch

Als je moeder, tantes en/of nichten ook haargroei op het gezicht hebben, is de kans groot dat jij het ook zult ontwikkelen. Mocht je het niet vertrouwen, dan kun je altijd even met je huisarts bellen. En voor iedereen die graag van dit ‘kwaaltje’ af wil: overleg met bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist wat voor (laser)behandelplan het best bij jou past. 

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook