Deze eieren kan je beter niet eten

Even checken voor je aan je uitgebreide ontbijtje met een gebakken- of gekookt eitje begint.

Een lekker gebakken eitje voor in de ochtend of een gekookt ei als tussendoortje in de middag: tijdens de vakantieperiode hoort een iets luxer ontbijtje er natuurlijk ook bij. Wel is het deze dagen even oppassen geblazen, want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt nu voor besmette eieren. Ai!

Don’t panic! De NVWA laat ook weten dat het zeker niet om alle eieren gaat, maar raadt aan om de eieren met de volgende codes te laten voor wat het is: X-NL-40155XX, X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX. De cijfers 0, 1 of 2 staan op de plekken die nu met een ‘X’ zijn aangegeven. Deze cijfers staan voor een biologisch ei, een vrije uitloopei of een grasei of een scharrelei of ronddeel.

De eieren die nog in de supermarkten en andere winkels lagen zijn vrijwel allemaal uit de schappen gehaald, maar helaas zijn er al zeker meerdere doosjes in de Nederlandse huishoudens beland. Er wordt dan ook geadviseerd om ze per direct weg te gooien en er vooral niet te licht over te denken. In de eieren zit volgens de NVWA namelijk een te hoog gehalte firponil, wat bij het eten ervan direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid

Fipronil is een chemisch bestrijdingsmiddel dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt en wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ‘matig toxisch’ voor de mens bevonden. Wanneer je hier een grote hoeveelheid van binnenkrijgt, kan dit schade aan zowel je lever, nier én schildklier opleveren. Mocht je dus nog een doos eieren in huis hebben, check dan eerst even welke code er op de eieren staat, voordat je aan je geliefde ontbijt met scrambled eggs begint. 

Hoe veilig is het om geverfde eieren te eten?

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock

 

Laatste nieuws