Daarom heb je een brain freeze als je iets kouds drinkt

En zo kom je er zo snel mogelijk weer vanaf!

Dat nare gevoel in je hoofd wanneer je iets ijskouds drinkt of eet. Beter bekend als een ‘brain freeze’. Afgaande op de uitdrukking klinkt het alsof je hersenen even bevroren zijn, maar dat is natuurlijk niet zo (gelukkig maar). Wat er dan wel gebeurt?

Wie dacht dat een brain freeze een fabeltje is, heeft het mis. De hoofdpijn die je krijgt van het drinken van iets heel kouds, bestaat wel degelijk; het is zelfs officieel erkend als aandoening en is opgenomen door de International Classifications of Headache Disorders. Een brain freeze – ook wel ijshoofdpijn genoemd – ontstaat wanneer er iets kouds de achterkant van je gehemelte of neus aanraakt. Daardoor kunnen de zenuwuiteinden een signaal naar het brein sturen. Het gevolg? Aders en bloedvaten in de hersenen kunnen samentrekken waardoor jij achterblijft met een stekend gevoel. Enne, slecht nieuws voor mensen met migraine. Want heb je hier last van, dan heb je meer kans op brain freezes.

Hoewel een brain freeze heel vervelend kan zijn, is het gelukkig niet gevaarlijk. Wil je er snel weer vanaf zijn? Druk je tong of vinger tegen je gehemelte, of drink wat lauwwarm water. Dit zorgt ervoor dat je zenuwuiteinden sneller opwarmen.

Deze kleding zou je nooit mogen wassen met wasverzachter >

Bron: TIME Magazine | Beeld: iStock

Laatste nieuws