Shocking: Stof in sommige zonnebrandcrèmes kan risico op kanker verhogen

Zit deze schadelijke stof ook in jouw zonnebrandcrème? Dan kun je deze maar beter vervangen voor een exemplaar zonder!

Lees ook

De stof oxybenzon is een UV-filter en is een belangrijk bestanddeel voor veel zonnebrandcrèmes. Uit nieuwe feiten van verschillende onderzoekers is nu echter gebleken dat je deze stof toch beter niet op je huid kunt smeren. Het zou namelijk het risico op kanker kunnen verhogen. 

Gevaarlijk

VU-hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer zegt er het volgende over tegen AD: “Het is geen kankerverwekkend middel, maar je kunt beter een zonnebrandcrème kiezen waar het niet in zit. Oxybenzon werkt de antioxidanten in ons lichaam tegen. Die beschermen ons en die hebben we dus nodig. Doordat het ingrediënt ze tegenwerkt, kán het indirect bijdragen aan de ontwikkeling van kanker.”

Vervuiling

Ook dermatoloog dokter Njoo is niet erg te spreken over het stofje. “Je hebt twee soorten filters: chemische en minerale. Oxybenzon is van de eerste categorie, wat betekent dat het een stof is die de huid in gaat. Hoewel er nog geen zekerheid is over de werking op mensen, is bij tests op ratten duidelijk dat het de geslachtshormonen en schildklierhormonen verstoort. Ook veroorzaakt de stof jeuk en eczeem.”

Oplossing

Maar, moet je je dan helemaal niet meer insmeren? Dat is absoluut niet de bedoeling, aldus de experts. Njoo heeft gelukkig een oplossing: “Kijk naar middelen met minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Die trekken niet of nauwelijks de huid in, maar liggen erop. Ze zijn minder populair omdat ze een witte waas achterlaten. Dat is jammer, want het feit dat je ze ziet en voelt zitten, maakt ze juist veiliger.” 

Het hele artikel lezen? Dat kan hier

Lees ook: Nieuwe, absurde trend op het gebied van tattoo’s

Bron: AD, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook