Waarom je je eigen stem verschrikkelijk vindt

Kun je echt niet naar je eigen stem luisteren? Je bent lang niet de enige! Hier komt het door ->

Lees ook

In je hoofd lijkt het altijd gewoon alsof je een hele normale stem hebt, maar als je jezelf op een video of een spraakmemo terug hoort, krijg je de rillingen over je hele lichaam. Wat een verschrikkelijke stem! Je bent lang niet de enige, want er zijn maar weinig mensen die graag naar hun eigen stem luisteren. Maar hoe kan dit eigenlijk? Martin Birchal, professor in de laryngologie aan University College London, legt het uit aan HLN.be

Binnen

Aan de Belgische nieuwswebsite vertelt hij: “Wanneer je mensen hoort praten, reizen de geluidsgolven door de lucht naar je oren, waar ze je trommelvlies vibreren. Je brein zet die golven dan om in geluid. Wanneer je echter jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden.”

Teleurgesteld

Hij gaat verder: “Als je praat, horen anderen je via die ene bron, maar bij jezelf reist het geluid door je hoofd. Het gaat rond je sinussen, door alle lege ruimtes in je hoofd en door het midden van onze oren. Daarom klinkt het anders dan wat je omgeving hoort.” Op het moment dat je je eigen stem hoort, ben je dat eigenlijk teleurgesteld dat je stemgeluid zo anders klinkt. Het lijkt alsof je jezelf niet bent. Daarom vind je het in de meeste gevallen niet heel fijn om je eigen stem te horen!

Lees ook: Viral: Vrouw is zes maanden zwanger, maar waar is haar buik?

Bron: HLN.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook