Werkt een digital detox nu echt tegen stress?

Een goed idee misschien, maar vaak onhaalbaar.

Lees ook

Offline is the new luxury, zo wordt weleens gezegd in de huidige wereld waarin we altijd en overal online zijn. Of in elk geval in aanraking zijn met schermen. Op je computer op werk, voor de televisie op de bank of met je smartphone in bed: continu zijn we bezig.

Antistresstip

Een vaak genoemde tip om te ontstressen is dan ook om eens te ontsnappen aan al die schermen: ook wel een digital detox genoemd. Hierbij is het de bedoeling dat je al je apparaten eens uitzet en helemaal offline gaat. Een drastische verandering in vergelijking met ons dagelijkse ritme, en daardoor ook lastig vol te houden. Daarom een antistresstip die vele malen beter zou werken, namelijk het digitale minimalisme.

Bereikbaarheid

Misschien heb je het niet eens door maar je grijpt sneller naar je telefoon dan je denkt. Soms zelfs zonder doel, want het is niet dat je iedere keer gebeld wordt, een appje krijgt of iets moet opzoeken. Volgens verschillende onderzoeken kan dit de nodige stress met zich meebrengen, want we hebben continu het gevoel dat we altijd maar bereikbaar moeten zijn. Door de blauwe vinkjes op WhatsApp voel je de druk om direct op iemand te moeten reageren en gezien je werkmail binnenkomt op je telefoon, ben je snel geneigd om toch even te kijken. Om dit los te laten werd de term ‘digital detox’ aangehaald, waarbij je alle elektronica even loslaat. Een goed idee misschien, maar vaak onhaalbaar. Vooral voor mensen die een baan hebben waarbij ze onlosmakelijk verbonden zijn met een computer.

Pushmeldingen

Daarom zou je volgens de Amerikaanse Craig Link je elektronicagebruik niet compleet moeten bannen voor een tijdje, maar het flink minderen. Als je alleen al social media zou laten voor wat het is, zou je zo’n 118 minuten per dag besparen – zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Je zou overigens voor jezelf na moeten gaan wat je uitput: sloopt het je dat je werkmail binnenkomt op je telefoon? Gooi het eraf en check het dan alleen op werk. Die pushmeldingen een last op je schouders? Schakel deze dan uit.

Rust

Digitale minimalisering zou niet alleen helpen tegen stress, maar het zou er bovendien voor zorgen dat je op nieuwe ideeën komt. “Door je brein af en toe rust te gunnen, komen de beste ideeën, oplossingen en innovaties naar boven”, legt Jess Davis van Folk Rebellion uit. “Als onze hersenen continu bezig worden gehouden, laten we de vernieuwende aha-momenten niet toe.”

Lees ook: Detoxen met superfoods

Bron: Marie Claire Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook