Door dit te doen heb je een grotere kans op een zwangerschap

Volgens de onderzoekers van het VUmc kunnen vrouwen door deze nieuwe methode veel makkelijker zwanger worden.

Lees ook

In Nederland zijn er veel vrouwen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Per jaar bezoeken zo’n 50.000 vrouwen een arts voor vruchtbaarheidsproblemen. 30.000 van hen wordt doorgestuurd naar een gynaecoloog. Voor vrouwen met dit soort problemen is er nu eindelijk een methode ontdekt om de kans op een zwangerschap te vergroten. 

Olie

Bij vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden, blijkt dat het spoelen van de eileiders met papaverzaadolie de uitkomst zou kunnen bieden. Voor dit onderzoek zijn 1100 vrouwen onderzocht die moeilijk zwanger konden worden. Deze vrouwen kregen een katheter ingebracht, waarbij de eileiders van de ene helft van de vrouwen werd gespoeld met water, en de andere helft met papaverzaadolie. Bij deze spoeling is het de bedoeling dat de eileiders doorgankelijk worden, doordat de dode cellen, slijmpropjes en andere blokkades uit de eileiders worden gespoeld, en de eicel kan worden bevrucht. 

Informeren

Uit dit onderzoek bleek dat papaverzaadolie aanzienlijk succesvoller was dan water. Binnen een half jaar was 40% van de vrouwen met papaverzaadolie zwanger. Bij de groep vrouwen met het water was dit lager: 29%. VUmc-onderzoeker Kim Dreyer: “Als we oliecontrast gaan gebruiken voor het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders, zullen er meer vrouwen zwanger worden zonder hulp van duurdere en meer belastende vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Daarom moeten alle vrouwen  met een onvervulde kinderwens hierover geïnformeerd worden.”

Lees ook: In deze 10 gemeenten wonen de gelukkigste mensen

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook