Dit is de reden dat je ’s avonds altijd zin hebt om te snoepen

Ongeacht wat je als avondeten hebt gehad; een paar uur later heb je weer trek in een snack. Dit is waarom ->

Lees ook

Ongeacht wat je als avondeten hebt gehad; als je een paar uur later op de bank zit, heb je weer trek in een lekkere, vette snack. Het risico is vrij groot dat je naar een zak chips of een stuk chocolade grijpt. Maar waaróm is dit altijd in de avond en niet bijvoorbeeld in de middag? Gezondheidsnet heeft hier het antwoord op. 

Eigenlijk kan het door drie verschillende oorzaken komen. We noemen ze alledrie even kort. 

1. Te weinig gegeten bij het avondeten 

Als je avondmaaltijd niet erg voedzaam was, of als je te weinige hebt opgeschept, kan het zo zijn dat je eten erg snel weer is verteerd. Je bent dan eigenlijk toe aan een snack die je normaal ook tussen de andere maaltijd zou nemen. Het beste is om dan te kiezen voor een gezonde snack die ook nog eens licht verteerbaar is. Zo heb je er geen last van als je gaat slapen. Klik hier voor gezonde snacks die je helpen afvallen. 

2. Het is een gewoonte

In Nederland wordt het bij de meeste mensen van kleins af aan aangeleerd om na het eten nog een toetje te krijgen, meestal in de vorm van een zoet dessert. Hierdoor kan het zo zijn dat je op latere leeftijd ook nog steeds de behoefte hebt om na het eten iets zoets te eten. Wil je toch iets zoets maar niet veel calorieën binnenkrijgen? Ga dan bijvoorbeeld voor een stuk fruit of wat kwark met een beetje honing en misschien wat noten.

3. Je hebt eigenlijk dorst in plaats van dorst

Beweeg- en leefstijladviseur Marloes Waardijk vertelt aan Gezondheidsnet dat er meerdere redenen zijn voor je avondtrek. “Je kunt je na het eten ook wat slomer voelen omdat er dan veel bloed naar je maagdarmkanaal gaat. Hierdoor krijgen je spieren iets minder bloed. Je kunt dit verwarren met trek. Of je hebt overdag te weinig gedronken. Dorst en honger voelt voor je hersenen ongeveer hetzelfde, doordat dezelfde zenuw een prikkel geeft. Je kunt dus ’trek’ blijven houden, als je eigenlijk dorst hebt.” 

Lees ook: Fun fact: Deze sterrenbeelden zijn de beste liefdesmatch

Bron: Gezondheisnet, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook