Vaak statische schokjes? Zo kom je ervan af

Statische elektriciteit: je kapsel wordt er niet alleen door verpest, je krijgt van die nare schokken als je iets aanraakt.

Lees ook

Vooral in de winter heb je er vaak last van: statische schokjes als je iets aanraakt en statisch haar dat recht overeind staat. Dit alles komt door de statische elektriciteit in het lichaam, welke ontstaat wanneer twee isolerende materialen met elkaar in contact komen. Maar hoe zit dat precies? En belangrijker nog: Hoe kom je ervan af? Wij hebben het antwoord voor je. 

Shock

De elektriciteit ontstaat wanneer de twee isolerende materialen met elkaar in contact komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kleding wrijft op de stof van je stoel. In de meeste gevallen wordt de elektrische spanning geloosd als het contact tussen de stoffen verdwijnt, maar dit is niet altijd het geval. In deze gevallen zou je het alleen kwijt kunnen raken, als je iets anders aanraakt, zoals een persoon of een deurklink. 

Oplossing

Kun je er iets aan doen? Ja, dat kan zeker. Volgens Marie Claire NL is het de bedoeling dat je iets vastpakt wat geen elektriciteit geleidt, bijvoorbeeld iets van hout of rubber. Daarnaast kun je het effect ook verminderen door je synthetische kleding te vervangen voor natuurlijke materialen, zoals schoenen met een leren zool. 

Lees ook: Maak je schoon met desinfectiemiddelen? Dat is zeer slecht voor je gezondheid

Bron: Marie Claire NL, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook