Gebruik deze truc voor een geweldig geheugen

Iedereen kan het.

Lees ook

Mensen met een enorm goed geheugen kunnen van alles onthouden – van de letters op een bepaalde pagina tot alle treinstations in Nederland. Wil jij ook een brein dat werkelijk alles in zich op slaat? Dat kan je trainen met een truc, blijkt uit recent onderzoek.

De truc waarmee je je brein traint heet ‘method of loci’. Het is een methode om dingen te onthouden via visualisatie. Bij deze methode maak je een virtuele wandeling in een bekende omgeving, waarbij je de objecten die je wilt onthouden in die route visualiseert. Als je dezelfde route later in je hoofd nog eens aflegt, zou je de dingen die je wilde onthouden je beter herinneren.

De Radboud Universiteit en Stanford lieten 51 mensen een lijst met 72 woorden uit hun hoofd leren. Na twintig minuten konden de gewone deelnemers gemiddeld 26-30 woorden opnoemen, de getrainde memory atletes een stuk meer. De deelnemers die niet getraind waren om dingen te onthouden, werden daarna ingedeeld in drie groepen: de ene groep kreeg veertig dagen lang training in de method of loci, een tweede groep kreeg in dezelfde periode training in een andere methode en de laatste groep kreeg geen training.

Resultaat

Na zes weken deden de deelnemers de woordentest opnieuw. Toen bleek dat de groep die zes weken lang getraind had met de method of loci ontzettend verbeterd was: de deelnemers konden bijna evenveel woorden onthouden als de getrainde memory atletes: zo’n 62 van de 72. Degenen die niet trainden wisten slechts zeven worden meer. Ook vier maanden later wisten de deelnemers nog steeds 22 woorden meer dan vóór de training, zonder dat ze hun geheugen nog actief trainden.

Het onderzoek bewijst dat je niet per se van jezelf een ontzettend goed geheugen hoeft te hebben – je kunt het gewoon trainen. Wereldkampioenen in geheugen hebben namelijk niet een ander brein, maar gewoon veel geoefend (vaak ook met de method of loci!). Uit hersenscans van de method of loci-groep bleek dan ook dat hun brein na de training overeenkomende patronen had met de getrainde memory atletes.

Helaas zorgt het trainen van je brein op deze manier er niet voor dat je nooit meer vergeet waar je autosleutels zijn, maar het is toch best handig om je boodschappenlijstje in no time uit je hoofd te weten, niet? 

Lees ook: yoghurt als ontbijt kan goed zijn voor je mentale gezondheid >

Bron: Health.com | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook