20 x de waarheid over biologisch | Deel 3

Is biologisch nu echt gezonder, schoner en lekkerder? 20 feiten en fabels op een rij.

Is biologisch nu echt gezonder, schoner en lekkerder? Happy in Shape maakt nu voor eens en voor altijd een einde aan jouw twijfels. Hierbij de 20 feiten en fabels op een rij. Eergisteren schreven we al een deel 1, die zie je hier, en gisteren deel 2. Deze zie je hier. Hieronder deel 3! 

Bio

15. Bio heeft ook nadelen

Klopt. Biologisch gehouden dieren kunnen naar buiten en komen daardoor in contact met dieren in de omgeving. Daardoor lopen ze in theorie meer kans om besmet te worden met bijvoorbeeld salmonella of campylobacter of een parasiet, zoals toxoplasma. Dit geldt overigens voor alle uitloopdieren, ook de niet-biologische. 

16. De wereld kan met biologisch voedsel worden gevoed 

Onbekend. Een aanstaande wereldbevolking van 9,5 miljard in 2050, bestaande uit mensen die zuivel en vlees willen eten, kan op dit moment alleen met intensieve landbouw worden gevoed. Laat je echter het pastorale idee van koeien in de wei en akkers vol boerenkool los, dan is er meer mogelijk. Je kunt dan denken aan ‘aquaponica’, een bio-geïntegreerd systeem waarbij groenten, bloemen, kruiden en vissen elkaar helpen te groeien. Er komt geen aarde aan te pas, van een leegstaand kantoorpand kan met zonne-energie een duurzame plantage worden gemaakt. Het vraagt om een iets aangepast menu en het is niet romantisch, maar het biedt wel duurzame opties. Of die ook biologisch mogen worden genoemd, daar zullen ethici vermoedelijk nog jaren over kibbelen. 

17. Biologisch is hetzelfde als duurzaam

Nee. ‘Biologische koeien blazen net zoveel aan het broeikasgas methaan uit als gewone koeien’, zegt voedingsprofessor Martijn Katan. ‘En ze zijn net zo inefficiënt in het omzetten van voer in vlees. Voor het klimaat is een zak chips – plantaardig! – beter dan een biologische karbonade.’ 

18. Bio-eieren bevatten meet dioxine 

Klopt, gemiddeld bevatten biologische eieren meer dioxine (een stof die in grote hoeveelheden gevaarlijk is voor de gezondheid) dan niet-biologische eieren. Een mogelijke verklaring is dat biologische kippen met de grond die ze buiten oppikken deer dioxine binnenkrijgen. Het probleem speelt niet bij vleeskuikens. Die leven zo kort dat ze weinig dioxine opbouwen in hun vetweefsel. Eet je gevarieerd (niet meer dan 2 tot 3 bio-eieren per week), dan is het risico op een te hoge inname in Nederland zeer klein. 

19. Biologisch eten is voedzamer dan gewoon te eten 

Ja, maar het gaat om marginale verschillen. In moderne granen en groenten zitten inderdaad iets minder bouwstoffen, maar het Westerse menu is zo overvloedig dat dit niet zo relevant is of een doorslaggevende reden om biologisch te eten. Dát je vezels en groenten eet, is veel belangrijker voor je gezondheid dan dat het biologische vezels en groenten zijn. 

20. Bio is duurder 

Niet altijd. Als je slim boodschappen doet, biologische huismerken kiest, eet volgens de seizoenen en slechts af en toe vlees koopt, hoef je met bio niet duur uit te zijn. Afzonderlijke biologische producten zijn wel vaak duurder dan niet-biologische producten. Dat komt omdat er meer tijd en werk in zit en omdat het niet op grote schaal wordt geproduceerd. Het helpt dat biologisch voedsel in de lift zit: hoe meer biologische boeren en tuinders, hoe groter het aanbod, hoe lager de prijzen. 

Ook benieuwd naar de andere delen van de top 20? Deel 1 zie je hier en deel 2 zie je hier

Beeld: iStock

Laatste nieuws