Geweldig: deze app helpt jou van je spinnenfobie af

Binnenkort is de spin je beste vriend!

Lees ook

De één is niet dol op spinnen, de ander vindt ze doodeng en weer een ander heeft een serieuze fobie. Krijg jij de rillingen zodra je zo'n onschuldig achtpotig beestje ziet lopen? Dat is binnenkort misschien wel verleden tijd. Er is namelijk een app die beweert iedereen van zijn of haar spinnenfobie af te helpen!

Phobys

Het spinnenseizoen is weer begonnen, wat betekent dat je de beestjes net iets vaker tegen kunt komen dan je lief is. Dat geldt voor bijna een kwart van de Nederlanders, die bang is voor spinnen. Drie tot zes procent daarvan heeft ook daadwerkelijk een fobie. De app Phobys zou weleens bij die angst kunnen helpen. Je wordt blootgesteld aan virtuele spinnen en zo zou je steeds minder bang worden. Is gillend wegrennen zodra je een spin spot straks verleden tijd?

Augmented reality

Met behulp van augmented reality lijkt de spin die je te zien krijgt levensecht. Ja, dat kan ik het begin behoorlijk angstaanjagend zijn. Vervolgens moet je opdrachten uitvoeren die ieder level moeilijker worden. Daarbij moet je natuurlijk die levensechte spinnen trotseren. Voor sommigen een grote uitdaging. De truc is om kalm te blijven, wat je met behulp van de app leert. Als je vervolgens in real life een spin tegenkomt, blijf je als het goed is ook kalm. Dat heb je tenslotte via de app geleerd.

“De gedachte moet worden aangepakt, maar blootstelling is ook van groot belang”, zegt klinisch psycholoog Ariane Faas tegen RTL. “De app Phobys kan hierbij helpen. Juist daardoor gaan mensen ervaren dat de angst afneemt.”

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Mean Girls

Laatste nieuws

Zie ook