Motie Tweede Kamer aangenomen: ‘Maak sport ook essentiële sector’

Er is hoop!

Lees ook

Helaas bevinden we ons op dit moment opnieuw in een strenge lockdown. Met andere woorden: niet-essentiële winkels, horeca, scholen en sportscholen zijn dicht. Toch gloort er nu een beetje hoop aan de horizon. De Tweede Kamer wil dat sport en beweging ook als essentieel worden beschouwd en dat zou betekenen dat de sportscholen in de lockdown weer open mogen.

Essentieel

De Tweede Kamer vindt dat de sportsector ook als essentieel moet worden beschouwd en dus zo snel mogelijk weer open moet. Het parlement is van mening dat sport en bewegen een belangrijke factor is voor de gezondheid van mensen en tevens ook voor de samenleving en economie. CDA-kamerlid Joba van den Berg heeft hierom een motie ingediend en deze werd door de meerderheid aangenomen.

In de motie vraagt de kamer het kabinet om uit te zoeken of sport en bewegen zo snel mogelijk ook als essentiële sector kan worden beschouwd. Op dit moment vallen bijvoorbeeld alleen supermarkten, drogisterijen, tankstations en advocatenkantoren onder essentieel.

Geduld

Premier Rutte heeft laten weten dat het kabinet zich over de motie zal buigen, maar dat dit hoogstwaarschijnlijk niet al voor de kerst lukt. “Dat gaat nu niet lukken, voor de kerst.” Het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel is lastig en niet altijd even goed uit te leggen. “Maar goed, we bedoelen ermee: als je er niet heengaat, verhonger je niet. Maar je kunt ook verhongeren door te weinig cultuur te hebben en je kunt verhongeren door te weinig boeken te lezen, maar dat is dan een andere vorm van verhongeren”, legt Rutte uit.

Mocht het kabinet sport essentieel maken, dan verwacht kamerlid Van der Berg niet dat dit deze lockdown al wordt ingevoerd. “Maar we hopen dat sport een veel belangrijkere rol krijgt bij eventuele toekomstige maatregelen”, aldus van den Berg. Afwachten dan maar!

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook