Dit zijn de meest vieze plekken in je keuken

Wait, what!?

Lees ook

Hygiëne is wel één van de meest belangrijke regels in iedere keuken. Als je maaltijden gaat bereiden in een vieze keuken, heb je een veel grotere kans op ziektes door bacteriën in je voedsel. Maar weet je eigenlijk wel op welke plekken in je keuken zich de meeste bacteriën verzamelen? Onderzoek van de Universiteit van Drexel komt met schokkende feiten.

Vieze keuken

Volgens het onderzoek zouden de meeste huishoudens niet door de hygiëne-testen komen die voor de horeca gelden, omdat ze simpelweg in veel gevallen te slecht worden schoongemaakt. Ook al doe je zo je best, er zijn altijd plekken waar zich meer bacteriën ophopen dan je dacht. De gevolgen zijn niet mis, want je kunt er een flinke voedselvergiftiging aan overhouden als je de boel in de keuken niet op orde hebt. De volgende punten verdienen wat meer aandacht als je de volgende keer de keuken gaat schoonmaken, want dit zijn de broednestjes voor de ziekteverwekkers:

1. De koelkast

De grootste fout waar de onderzoekers tegenaan liepen, is dat mensen hun rauwe vlees niet goed in de koelkast bewaarden. Rauw vlees zou namelijk altijd op de onderste plank van de koelkast moeten liggen, omdat de sappen van het rauwe vlees anders op je andere voedingsmiddelen kunnen druppelen. De bacteriën in deze vloeistoffen kunnen er voor zorgen dat je heel ziek wordt als je het desbetreffende product niet goed bakt of gewoon rauw eet. Reinig daarnaast ook regelmatig je koelkast.

2. Je vaatdoeken, handdoeken en sponsen

In deze vochtige sponsen en doeken verspreiden bacteriën zich in een mum van tijd. Ze vinden die kleffe en vochtige omstandigheden heerlijk. Zorg daarom dat je ze goed laat drogen en regelmatig wast en vervangt. Stop je spons bijvoorbeeld elke dag een minuut in de magnetron of in de vaatwasser om de bacteriën te doden, aldus Health Magazine.

3. In en rondom de wasbak

Dit is het walhalla voor bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken (zoals de E. Coli bacterie). Als het nat is, heb je meer kans dat het er een vieze broedplaats van bacteriën is.

4. Snijplanken

Je zou je snijplanken nooit voor meerdere producten na elkaar moeten gebruiken. Als je eerst vlees snijdt, en daarna groentes, heb je kans dat er vleesbacteriën op de groentes blijven zitten, en dat wil je niet. Was daarom altijd de planken af voor je het opnieuw gebruikt. Het beste zou zijn om speciale, aparte planken te gebruiken voor vlees, vis en groenten.

5. Overal waar insecten rondlopen of kruipen

Lopen er wel eens mieren door jouw keuken, of zit er continu een vlieg op die ene plek? Dan moet je daar erg uitkijken. Deze insecten komen namelijk af op bepaalde geuren en restjes, maar kunnen ook eitjes achterlaten waar je erg ziek van kunt worden. Niet zo fris, dus!

Bron: Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook