Door deze kleine aanpassing is je krachttraining drie keer zo effectief

Slim trainen is hét antwoord om je krachttraining zo effectief mogelijk te maken.

Lees ook

Wie denkt dat het krachthonk alleen voor mannen bedoeld is, heeft het goed mis. Hoewel cardiotraining zeker helpt om af te vallen, is een combinatie van beide het allerbeste voor je lijf. En ook al denken mannen vaak de baas te zijn in de gym, we kunnen af en toe ook wat nuttigs van ze opsteken.

Effectiviteit

Als je je eenmaal in het krachthonk begeeft, kan je het beter maar gelijk goed doen. Zo kent iedereen het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’ en dat geldt dus ook in de sportschool. Harder trainen betekent namelijk niet dat je spiergroei ook meer wordt. Volgens Braziliaanse sportwetenschappers is slim trainen namelijk hét antwoord om je krachttraining zo effectief mogelijk te maken.

Oefening

Zo ontdekten ze dat wanneer je de nadruk legt op de neergaande beweging tijdens je oefeningen, krachttraining drie tot vijf keer zo effectief is voor de spiermassa. De onderzoekers verdeelden de mannen in twee groepen, waarbij de groepen allebei de oefening preacher curls ­moesten uitvoeren. De ene groep liet de oefening één seconde duren bij de heen- en terugweg van de beweging , waarbij de andere groep drie seconden deed over het laten zakken van het gewicht.

Spiermassa

De laatste groep kon uiteindelijk op vijf keer meer progressie rekenen dan de groep die hun herhalingen snel achter elkaar deden, wat uiteindelijk resulteerde in drie keer zo veel resultaat op het gebied van spiermassa. En dat willen we natuurlijk allemaal. Het enige nadeel aan deze oefening is dat je wat langer bezig bent in de sportschool. Maar zolang je daardoor sneller resultaat gaat zien, is het elke minuut waard.

Bron: Men’s Health Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook