Claudia: ‘Ik slikte 200 laxeerpillen per dag’

Dat ene pilletje per dag werden er al snel meer...

Lees ook

Het begon allemaal toen Claudia op haar 19e een doosje laxeertabletten kocht om snel af te vallen. Maar dat ene pilletje per dag werden er al snel meer…

Acht pakjes

“Ik was negentien toen ik mijn eerste doosje laxeertabletten kocht. Ik vond mezelf te dik en dit leek me een goede manier om snel af te vallen. Een buurvrouw slikte ze ook, ze was er zelfs aan verslaafd. Dat zou mij nooit gebeuren, dacht ik toen nog.” Niets was minder waar. “Ik kreeg anorexia, wilde steeds dunner zijn en sloeg naast het laxeren ook helemaal door met sporten. Mijn darmen werden lui en ik moest steeds meer pillen slikken om nog naar de wc te kunnen”, vertelt ze aan Marie Claire. “Het laxeren trok alle vocht- en voedingsstoffen uit mijn lijf. Op een gegeven moment slikte ik acht pakjes laxeermiddel per dag. Dat zijn ruim tweehonderd tabletten…”

Omdat drogisterijen maar twee pakjes per klant mogen verkopen, ging Claudia elke ochtend vier verschillende winkels af om aan haar pillen te komen. “Mijn leven bestond uit niets anders dan werken en ’s avonds en ’s nachts laxeren.”

Verslaving

Een paar jaar geleden besloot Claudia hulp te zoeken, bij de huisarts. “Na een aantal gesprekken verwees hij me door naar een kliniek in Amsterdam, waar mijn anorexia zou worden behandeld. Na drie weken werd ik weer weggestuurd. Ze hadden daar alleen ervaring met mensen die niet aten of overgaven, maar een laxeerverslaving en darmen die het niet meer deden, dat was te complex voor hen”, vertelt ze. “Ik raakte behoorlijk wanhopig. Artsen namen me niet serieus en geloofden niet dat ik zo veel pillen slikte. Er is zelfs een keer een dokter geweest die glashard tegen me zei: ‘Mevrouw, u liegt.’ Maar ik loog niet!”

Dit is mijn lijf

Toen ze het leven niet meer zag zitten, kwam Claudia via het programma Dit is mijn lijf in contact gekomen met een arts in Apeldoorn. “Hij vond het een wonder dat ik überhaupt nog leefde.” Ze startte met een nieuw medicijn, waardoor de kwaliteit van haar darmen verbeterde en ze het laxeren kon gaan afbouwen. “Ik zit nu op zes tot acht laxeerpillen per dag, helemaal zonder kan ik niet. Mijn energielevel is heel erg laag en ik moet mezelf elke morgen oppeppen om uit bed te komen. Mentaal is het heel zwaar. Als ik denk aan de verloren jaren die achter me liggen, breek ik”, vertelt ze. Ondanks dat draait haar leven nog steeds om haar darmen. “Het is letterlijk een chaos in mijn buik. Mijn darmflora is volledig aangetast en de peristaltiek doet het niet meer. Er is zoveel wat ik niet kan eten. Om me enigszins goed te voelen, moet ik me aan mʼn dieet houden en heb ik een heel strakke dagplanning. Anders lig ik binnen de kortste keren met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis.”

Waarschuwing

Claudia hoopt met haar verhaal anderen te waarschuwen. “Ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan laten zien hoe gevaarlijk het is om laxeermiddelen te slikken. Dat het verslavend is en je darmen blijvend kan beschadigen. Zeker omdat de nadruk in deze tijd enorm ligt op een slank en gespierd lichaam – soms lijkt het zelfs belangrijker te zijn dan je gezondheid.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws

Zie ook