Alles wat je moet weten over micro-cheating

Vreemdgaan is er in verschillende vormen...

Vreemdgaan is er in veel verschillende vormen. Zo is er ook een vorm waarbij het niet overduidelijk cheating is, maar het een soort grijs gebied lijkt te zijn. Dit fenomeen staat ook wel bekend als micro-cheating: een kleine, maar toch wel ongepaste handeling tegenover je partner.

Wat is micro-cheating?

Micro-vreemdgaan is op een subtiele manier een ongepaste intieme connectie buiten je relatie aangaan, zo definieert relatietherapeut Alicia Muñoz het. Bij deze vorm van vreemdgaan wordt er geen fysieke relatie aangegaan, maar de acties van iemand breken dan wel op een andere manier de romantische exclusiviteit in een relatie.

“Veel mensen beschouwen die emotionele zaken niet als vreemdgaan, omdat ze geen sex hebben met een ander”, vertelt sextherapeut Jessa Zimmerman aan Mind Body Green. “Maar het is wel geheim en het bedrog kan het vertrouwen tussen partners beschadigen.”

Welk gedrag valt hieronder?

Het is best lastig om concrete voorbeelden van micro-vreemdgaan te benoemen. Het hangt er namelijk maar net vanaf wat jij en je lief oké vinden. Flirten met een ander in de kroeg, en het hierbij laten? Velen zullen het geen biggie vinden. Ondeugende berichtjes naar een ander sturen daarentegen? Dat vinden de meesten niet oké. Nogmaals, het hangt af van hoe jij en je partner fysieke en emotionele monogamie definiëren. Maar in een typische monogame relatie zou Muñoz de volgende voorbeelden definiëren als micro-cheating.

  • Intieme of erotische energie bij een ander naar boven brengen
  • Emotionele nabijheid bij een ander zoeken en niet bij je partner
  • Herhaaldelijk op zoek gaan naar intieme interactie met een ex of met iemand tot wie je je seksueel aangetrokken voelt
  • Erotisch getinte berichten naar anderen sturen, waardoor er een intimiteitsdroogte in je relatie kan ontstaan

Reality check

Micro-vreemdgaan begint vaak doordat we niet eerlijk naar onszelf toe zijn, zo vertelt Muñoz. “Het gaat vaak om een reeks heel kleine subtiele psychologische veranderingen.” Zo kunnen mensen die zich pas schuldig maken aan micro-vreemdgaan hun acties minimaliseren, rationaliseren en zelfs helemaal ontkennen.

Zit je zelf in een situatie waarvan je zelf niet weet of het wel oké is? Vraag jezelf dan af of de connectie wel zo onschuldig is. Stel jezelf de vragen: Hoe zou mijn partner zich voelen als hij of zij zou zien wat ik doe? En: Creëer ik met deze connectie meer afstand tussen mijzelf en mijn partner?

De motivatie erachter

Volgens sextherapeut Tammy Nelson begint een micro-affaire vaak per ongeluk. “Wat begint als een werketentje of een berichtje van een oude vlam, kan opeens een flirt worden.” De therapeut vervolgt dat de meeste mensen vaak geen fysieke scheve schaats rijden, maar dit kan wel gebeuren. Zeker wanneer hun fysieke en emotionele behoeftes in hun huidige relatie niet worden bevredigd.

Maar soms heeft micro-cheating ook een ander effect op iemand. Het kan volgens Nelson namelijk een teken zijn dat jouw partner niet bij jou past. “Sommige affaires zijn, zoals ik dat noem, can openers. Een manier om je huidige relatie te beëindigen, zonder dat jij je er bewust van was dat je dit wilde. Het is een onbewust manier om jezelf wakker te schudden.”

Over en uit?

Een relatie hoeft geen einde verhaal te betekenen als een van beiden zich schuldig maakt aan micro-vreemdgaan. In dit geval moeten beide partijen wel bereid zijn om te leren van het probleem. Zo vertelt psycholoog Margaret Paul dat beide partners hun eigen gedrag onder de loep moeten nemen. Een van beiden begon dan wel aan het micro-vreemdgaan, maar waarom? Wat miste diegene bij diens huidige partner? “Als beide mensen openstaan om te leren van hun eigen bijdrage aan het probleem, dan kunnen ze een veel betere relatie creëren dan voorheen.” Oftewel: communiceren is key! Laat je partner weten waar jij behoefte aan hebt, voordat je een bepaald gemis bij een ander gaat zoeken.

Bron: Mind Body Green | Beeld: iStock

Laatste nieuws