Wat kun je beter in je thee doen: honing of suiker?

Welk van de twee is de gezondste optie?

Veel mensen drinken hun thee graag zoet, maar willen er liever niet te veel suikerklontjes in gooien. Ze kiezen dan voor honing als alternatief. Is dat echter wel gezonder? Wij vertellen je meer.

 

Natuurlijker

Honing wordt door veel mensen gezien als een natuurlijker alternatief voor suiker. Wat veel mensen niet weten, is dat suiker ook uit de natuur komt en dus even natuurlijk is. Suiker uit de supermarkt wordt namelijk gemaakt van suikerbieten en suikerriet. Zowel honing als suiker zijn dus allebei natuurlijke producten.

Suikersoorten

Omdat honing vloeibaar is en daardoor iets meer water bevat dan gewone suiker, zitten er in honing iets minder calorieën dan in suiker. Toch is het niet zo dat de ene suikersoort gezonder is dan de andere. Zowel suiker als honing bevatten allebei fructose en glucose. Fructose staat bij veel mensen bekend als vruchtensuiker en dat kan ervoor zorgen dat mensen denken dat deze soort gezonder is. Dit is echter niet zo, want je lichaam breekt alle soorten suikers op dezelfde manier af.

Is het gezonder?

Het antwoord: eigenlijk niet. Wel bevat honing mineralen en vitaminen die niet in suiker zitten. Ook zitten er enzymen in honing die een antibacteriële werking hebben, maar dit zijn hele kleine hoeveelheden. Nu horen we je denken: dan is honing toch gezonder? Nou, nee. Al deze voedingstoffen gaan heel makkelijk verloren. Als de honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, verliest de honing namelijk zijn mineralen en vitaminen. Als je echt een bewustere keuze wilt maken, is het dus beter om helemaal niks toe te voegen aan de thee.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws