De bekendste dieetvormen op een rij

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen weer het maken van goede voornemens. Een van de bekendste goede voornemens is het verliezen van gewicht en het creëren van een gezonde levensstijl. Voordat je met dit doel aan de slag kunt gaan is het ontzettend belangrijk om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om deze doelen te bereiken. Het volgen van een dieet of het aanpassen van je voedingsschema is belangrijk bij het afvallen, maar dit dieet moet ook bij jou passen en vol te houden zijn. Wanneer je onhaalbare doelen gaat stellen, zal het moeilijker zijn om je einddoel te behalen. In dit artikel gaan we verder in op de bekendste dieetvormen en welke stappen jij kunt nemen om jouw doelen te behalen.

De 5 bekendste diëten

Er zijn een aantal diëten die je kunt volgen wanneer je gewicht wil verliezen. Wij zetten de populairste voor jou op een rij:

1. Caloriearm dieet
Tijdens het volgen van een caloriearm dieet ligt de focus op het innemen van minder calorieën. Zodra je namelijk meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan en ontstaat er vetvorming. Wanneer je 500 kcal per dag minder binnenkrijgt dan je verbrandt, kun je op een verantwoorde manier afvallen. Een bekende manier van caloriearm eten is middels het puntensysteem waarbij elk voedingsmiddel een bepaald aantal punten krijgt toegewezen en je een maximum aantal punten per dag mag eten.

2. Koolhydraatarm dieet
Zoals de naam al doet vermoeden, eet je tijdens dit dieet zo min mogelijk koolhydraten. Het is een populair dieet omdat koolhydraten vaak gezien worden als minder gezonde voedingsmiddelen. Dit komt omdat koolhydraten bij te weinig beweging omgezet worden in vet, waardoor je dus kunt aankomen. Gelukkig zijn er genoeg lekkere koolhydraatarme recepten te vinden.

3. Vetarm dieet
Je kunt vetten onderscheiden in verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn ongezond en zorgen voor een verhoogd cholesterol. Daarmee verhoog je de kans op hart en vaatziektes. Onverzadigde vetten zorgen er juist voor dat cholesterol beter afgevoerd kan worden door je lichaam. Verzadigde vetten worden dus als ongezond beschouwd, en onverzadigde vetten als gezond. Bij een vetarm dieet worden verzadigde vetten zoveel mogelijk vervangen door onverzadigde vetten of andere gezonde voedingsstoffen. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in bewerkt voedsel.

4. Eiwitrijk dieet
Een eiwitrijk dieet wordt ook vaak een proteïne dieet genoemd. Tijdens dit dieet eet je voornamelijk eiwit – of proteïne rijk voedsel. Een voorbeeld hiervan is; kip, eieren en vis. Bij een eiwitrijk dieet probeer je koolhydraten zoveel mogelijk te vervangen door eiwitten. Hierdoor slaat je lichaam minder vet op en zit je sneller vol.

5. Keto dieet
En als laatste; het keto dieet. Bij een keto dieet eet je net zoals bij een koolhydraatarm dieet zo min mogelijk koolhydraten. De grens ligt bij een keto dieet op zo’n 50 koolhydraten per dag. Het is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Bij een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet ligt de grens op 50-130 gram koolhydraten per dag.

Wat is een crash dieet?

Het crash dieet. Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Een crash dieet is een behoorlijk streng dieet. Bij dit dieet eet je extreem caloriearm en mag je per dag maar maximaal 1000 kcal binnen krijgen. Vaak ligt de grens echter nog een stuk lager tussen de 400 en 800 kcal per dag. Dat is een stuk minder dan de aanbevolen 2000-2500 kcal per dag. Het is een dieet dat vaak snelle resultaten oplevert, maar op de lange termijn juist vrijwel geen resultaten oplevert. Het eten van zo weinig calorieën houd je namelijk op de lange termijn niet vol. Zodra je weer meer calorieën gaat eten, komen de kilo’s er dus ook snel weer bij. Het is daarom niet aan te raden om een crash dieet te volgen, maar te gaan voor lange termijn doelen en resultaten met een ander passend dieet.

Sporten en diëten gaan hand in hand

Door gezonder te eten val je af. Maar sporten is ook ontzettend belangrijk om een gezonde levensstijl op te bouwen. Wist je dat je bij het afvallen namelijk niet alleen vet en vetreserves kwijtraakt? Je spieren en botten kunnen ook minder sterk worden wanneer je afvalt. Het is daarom belangrijk om te bewegen en/of te sporten om de botten en spieren in een goede conditie te houden. Daarnaast verbrand je met sporten natuurlijk ook weer extra calorieën wat zorgt voor een sneller resultaat bij het afvallen. Sporten is dus goed voor je spieren en botten, voor gewichtsverlies én voor je geest! Ga op zoek naar een sport die je echt leuk vindt om te doen of zoek een sportmaatje. Zo kunnen jullie elkaar motiveren. Denk jij bij sporten alleen maar aan intensieve power workouts in de sportschool of 20 km rennen? Onzin! Ook door stukken te wandelen in de natuur kun je al aardig wat calorieën verbranden.

Dit artikel is een samenwerking.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Laatste nieuws