De oven voorverwarmen: moet het écht?

Wij hebben het antwoord.

Lees ook

De oven voorverwarmen: je doet het braaf, maar vraagt je vast ook regelmatig af of het écht nodig is. Wij hebben het antwoord.

Oude ovens

Een oven voorverwarmen stamt nog uit de tijd van hout- en steenkoolovens; deze waren moeilijker op temperatuur te krijgen dan moderne ovens. In veel kookboeken en recept wordt vermeld dat een gemiddelde oven zo’n tien minuten tot wel een halfuur zou moeten voorverwarmen totdat alle onderdelen van de oven (dat wil zeggen de zijkanten, bovenkant, onderkant en achterkant) gelijkmatig verwarmd zijn. Zou je je gerecht of baksel in de oven zetten voordat deze is voorverwarmd, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat je gerecht niet gelijkmatig verwarmd wordt en dus aan de ene kant gaar zou kunnen worden en aan de andere kant niet. Maar is dit voorverwarmen nog steeds echt nodig?

Wel of niet nodig?

Nee, het is niet nodig. Dat een oven voorverwarmd moet worden stamt nog uit de tijd toen er alleen nog maar houtovens en steenkoolovens op de markt waren. Bij dit soort ovens duurde het erg lang voordat ze op temperatuur kwamen en duurde het nog langer totdat de warmte zich gelijkmatig had verdeeld over de oven. In die tijd was het dus wel degelijk nodig om hem voor te verwarmen. Bij moderne ovens is dit echter niet meer nodig; deze komen veel sneller op temperatuur en kunnen deze warmte dan ook veel sneller verdelen. De oven niet meer voorverwarmen scheelt niet alleen op de baktijd, maar bespaart ook nog eens een heleboel energie! Zo kun je nog sneller genieten van jouw nieuwste baksel. Enjoy!

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook