Steeds minder mensen roken in Nederland, maar stijging onder tieners

Stoptober is achter de rug en menig Nederlander heeft weer zijn of haar best gedaan om van de sigaretten af te blijven. Dat lijkt aardig gelukt, want Nederland telt steeds minder rokers. In 2022 stak minimaal 17,1% van de Nederlanders af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5%. Onder tieners is deze positieve trend niet zichtbaar. Zij kampen juist steeds vaker met een nicotineverslaving. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM.

Stoptober

“Vooral voor tieners is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts. “In 2022 rookte minstens 1,7% van de kinderen 12 tot 16 jaar. In het jaar vóór corona ging het om 0,9%. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2% was in 2022 verslaafd terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8%. Een zorgwekkende toename”.

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6%.

Geen financiële drempel meer bij stoppen met roken

Expert zorgverzekeringen Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts.

“Wordt soms een sigaret roken, toch een verslaving en wil je daar vanaf? Vanuit de basisverzekering wordt per jaar sowieso één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in een keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan bij je verzekeraar of die hiervoor een dekking biedt”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

Bron: Independer | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws