Linda Hakeboom over kankerdiagnose: ‘Voor mijn gevoel kan het ieder moment weer fout gaan’

'Ik ben nog lang niet bijgekomen van alle behandelingen'

Linda Hakeboom is een van de vele mensen die de diagnose borstkanker heeft gekregen. In de nieuwste Grazia vertelt de documentairemaker over de ingrijpende behandeling. ‘Ik durf niet te geloven dat de kanker niet meer terugkomt’, zegt ze.

Boek

Linda heeft haar ervaringen over kanker en de pijn uit haar verleden op papier gezet. Ze schreef het boek Alleen nog vandaag. Waarom Linda zo graag dit boek wilde schrijven? “Ik heb een boek altijd iets magisch gevonden, iets dat ik ooit nog wilde schrijven. Het is tijdloos en iedereen kan er zijn eigen beelden bij maken. Maar het was er nooit van gekomen”, legt ze uit.

“Nadat ik het belletje van mijn dokter kreeg met ‘U heeft kanker’, ben ik volledig veranderd en open geworden. Ik was er klaar mee om mijn gevoelens bij me te houden. Dus maakte ik voor LINDA. de videoserie Linda’s Kankerverhaal. Omdat er tijdens die behandeling veel visueel gebeurde, voelde het goed om er een videoserie van te maken. Tijdens dat proces merkte ik dat ik meer wilde vertellen en overal dieper op in wilde gaan, daarvoor leek schrijven logischer”, aldus Linda.

Proces blijft doorgaan

Hoewel ze inmiddels, gelukkig, kankervrij is verklaard, ziet Linda dit boek niet als afsluiting van een zware periode. “Nee, helemaal niet. Het proces blijft doorgaan en dat is best pittig. Ik ben nog lang niet bijgekomen van alle behandelingen en ik moet er nog steeds aan wennen dat ik niet meer hetzelfde mens ben als hiervoor”, deelt ze. “Mijn lichaam herstelt moeilijker dan vroeger, die consequentie voel ik nog iedere dag. Ik heb nog steeds een pijnlijke schouder door de bestralingen waardoor ik moeilijk kan sporten. Het is lastig om weer conditie op te bouwen”, legt ze uit.

“Mijn concentratie is niet meer zoals-ie was en na een drukke dag ben ik sneller moe.” Linda kiest dan ook bewuster waar ze energie insteekt. “Ik zeg veel vaker nee tegen sociale activiteiten, leg mijn telefoon sneller weg en zit vaak op de bank. Het is jammer dat mijn energie niet meer eindeloos is maar ik accepteer het. Als ik moe ben, neem ik rust, daar is geen discussie over mogelijk. Ik luister veel beter naar mijn lijf.”

Leven in het moment

Of ze nog vooruit durft te kijken en op haar lichaam durft te vertrouwen? “Niet echt”, geeft ze toe. “Ga ik nu nadenken over wat ik over tien jaar wil doen? Terwijl ik diep van binnen niet weet of ik er dan nog ben. Nee! Ik durf niet te geloven dat de kanker niet meer terugkomt”, deelt ze eerlijk. “Voor mijn gevoel kan het ieder moment weer fout gaan. Misschien dat dat gevoel de komende jaren slijt…” Desondanks staat Linda positief in het leven. “Daarom leef ik zo in het moment. Ik sta iedere dag op, doe waar ik zin in heb en geniet. Dat voelt heel fijn.”

Het volledige interview met Linda Hakeboom lees je bij onze collega’s in de nieuwste Grazia. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski  (Grazia) | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws