Waarom het niet altijd nodig is om vitaminepillen te slikken

In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn.

De griep heerst nog steeds behoorlijk en dus worden er massaal vitaminepillen geslikt. Dit kan zeker helpen om je weerstand op te krikken, maar in sommige gevallen moet je er ook voorzichtig mee zijn.

Vaak overbodig

Voor gezonde mensen die gevarieerd eten, is het eigenlijk overbodig om vitamines bij te slikken. Je lichaam neemt namelijk voldoende vitamines en mineralen op uit de voeding die je eet. Vitaminepillen zijn dus eigenlijk bedoeld voor speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen, jonge kinderen of ouderen. Toch slikken veel mensen extra vitamines in het najaar terwijl dat dus eigenlijk niet nodig is. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is het namelijk een “misverstand te denken dat het innemen van meer vitamines, mineralen of spoorelementen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beter is voor de gezondheid.”

Gevolgen

Het langdurig bijslikken van vitamines en mineralen die je eigenlijk niet nodig hebt, kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor voedingssupplementen die hogere doseringen bevatten dan de aangeraden bovengrens. Een te hoge dosis vitamines brengt vervelende gevolgen met zich mee. Zo kan een overschot aan vitamine A leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, haarverlies en misselijkheid. Ook bij jodium is het verstandig om op te passen. Een overschot kan namelijk zorgen voor een verstoring van de schildklier.

Wie wel?

Er zijn groepen mensen voor wie het wel belangrijk is dat ze vitamines bijslikken. Veganisten wordt bijvoorbeeld aangeraden om de vitamine B12 te slikken aangezien ze dat niet altijd genoeg binnen krijgen met hun voeding. Maar de meeste mensen kunnen beter de vitaminepillen laten staan en ervoor zorgen dat ze voldoende gevarieerd eten. Wil je toch vitaminepillen kopen? Wees dan voorzichtig met online webshops. Deze supplementen kunnen namelijk een te hoge dosering of ongewenste stoffen bevatten. Laat je dus goed adviseren!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws