Dit moet iedere vrouw weten over haar hartslag

Je weet dat je een hartslag hebt, maar wat moet je met die info?

Lees ook

Al vanaf je geboorte wordt-ie gemeten: je hartslag. Grote kans dat je ook tijdens een bezoek aan de huisarts of aan de sportschool je bewust wordt gemaakt van je hartslag. Maar wat wil dit getal nou eigenlijk zeggen?

Gezonde hartslag

Een normale hartslag – dus het aantal keren dat je hart slaat per minuut – in rust is voor volwassenen tussen de 60 en 100 per minuut. In slaap kan de pols zakken naar 50. Het gemiddeld aantal slagen per minuut van een volwassen man is 68 per minuut, voor een vrouw gemiddeld 76. Bij kinderen is de hartslag hoger. Met het ouder worden neemt de gemiddelde hartslag geleidelijk ietsje af om op hooggevorderde leeftijd weer langzaam toe te nemen.

Hartslag in rust

Lig je op de bank en is je hartslag laag? Dat hoeft dus helemaal niet slecht te zijn. Als je hartslag voor een bepaalde intensiteit verlaagt, betekent dat je bloed goed wordt rond gepompt door je hart. Met een gemiddelde training, zal je actieve hartslag dalen omdat je hart efficiënter gaat pompen. Zo hebben atleten tijdens hun rust/slaap een hartslag van 40.

Het heeft overigens geen zin om je hartslag te vergelijken met een vriend, zeker niet met een mannelijke vriend. Door hormonen en verschil in lengte hebben vrouwen gemiddeld een hogere hartslag in ruststand dan mannen.

Maximale hartslag

Om je maximale hartslag – dus het aantal slagen per minuut waar je niet over heen mag gaan tijdens, bijvoorbeeld, een intensieve work-out – te berekenen, trek je je leeftijd af van 220. Vervolgens moet je 60% tot 75% binnen de uitkomst blijven. Dus ben je 27 jaar? Dan is je maximale hartslag 220 – 27 = 193. Je maximale hartslag ligt dan dus tussen de 144 en 193.

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook