Deze 11 subtiele tekenen kunnen wijzen op diabetes

1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes.

Lees ook

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Dat komt neer op maar liefst 1 op de 14 mensen. Het zou maar zo eens kunnen dat dit aantal nog hoger ligt, aangezien diabetes in sommige gevallen enkel voor vage klachten zorgt. De symptomen van diabetes zijn erg subtiel, maar als je er meerdere van deze lijst kunt afvinken is een ritje naar de huisarts de moeite waard.

1. Vaker plassen

Bij diabetes wordt er niet genoeg insuline aangemaakt waarmee suiker wordt afgebroken. Hierdoor zit er dus erg veel suiker in je bloed, waar je lichaam van af wil. Daarom ga je meer plassen. Merk je dat je erg vaak naar de wc moet en ook ‘s nachts meerdere keren wakker wordt omdat je een hoge drang voelt, dan kan dit een teken zijn van diabetes.

2. Vaak dorst

Omdat het eerste symptoom is dat je veel naar het toilet moet, is het gevolg daarvan dat je constant dorst hebt. Het ergste is, sommige mensen proberen hun dorst te lessen met cola of sap, waardoor ze alleen maar meer suiker binnenkrijgen.

3. Vieze adem

Door alle dorst, krijg je ook snel een vieze adem. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je lichaam in plaats van suiker je vet gaat verbranden, een proces dat ketose heet. Mensen die een ketogeen dieet volgen, wakkeren zelf dit proces aan. Doe jij niet aan zo’n dieet maar heb je een vies zoete adem of zelfs een adem die naar aceton ruikt? Dan kan het zijn dat je lichaam in ketose is zonder dat je het zelf doorhebt.

4. Je ziet niet meer goed

Wazig zicht is een veelvoorkomend symptoom van diabetes bij vrouwen. Door een te hoog suikerpeil kan er vocht in je ooglens komen waardoor je wazig gaat zien. Overweeg je naast de andere symptomen ook een tripje naar de opticien, dan kun je misschien beter eerst naar de huisarts gaan. Als je glucoselevels worden verbeterd, ga je ook weer scherper zien.

5. Slapende handen en voeten

Voel je vaak prikjes in je armen, handen en benen en heb je het gevoel dat een lichaamsdeel ‘slaapt’? Ook dit kan een symptoom van diabetes zijn. Omdat je bloed niet meer goed stroomt, kunnen zulke tintelingen voorkomen.

6. Je geneest slecht

Als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, genezen wondjes en blauwe plekken minder snel dan normaal. Daarnaast loop je een hoger risico op een infectie, omdat de suiker in je bloed bacteriën kan aanwakkeren.

7. Je valt af

Als je plots afvalt zonder dat je er moeite voor doet, kan dit op meerdere dingen wijzen. Diabetes is daar een van. Insuline beweegt suiker van je bloed naar je cellen, waar je energie van krijgt. Heb je een tekort aan insuline, dan moet je lichaam iets anders verbranden: vet en spieren. Hierdoor val je dus ineens heel erg af. Ben je tussen de 5 en 10 procent van je lichaamsgewicht kwijtgeraakt in zes maanden, dan zul je naar de huisarts moeten gaan.

8. Altijd moe

Omdat je met diabetes geen koolhydraten omzet in glucose, krijgt je lichaam daar geen energie van. Dit kan ervoor zorgen dat je je ondanks een goed slaapritme erg moe voelt. Natuurlijk kan dit ook allemaal andere oorzaken hebben, maar als je naast dit symptoom ook andere symptomen hebt, kan het wijzen op diabetes.

9. Schimmelinfecties

Als vrouw kan het voorkomen dat je vaker schimmelinfecties krijgt als je diabetes hebt. Door alle suiker in je bloed wordt schimmel gevoed, waardoor je dus vaker een infectie krijgt. Heb je er in een paar maanden tijd meerdere gehad? Dan kan dit wijzen op een te hoge bloedsuiker.

10. Donkere vlekken

Zie je ineens donkere vlekken in je nek, je oksels of bij je kruis? Dit kan wijzen op diabetes. Bij vrouwen kan dit ook wijzen op PCOS (polycystic ovary syndrome).

11. Jeuk

Veel diabetespatiënten met een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben last van jeuk. Omdat suiker schimmel voedt, kun je schimmelinfecties op je huid krijgen wat weer jeuk veroorzaakt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook