Een gelukspsycholoog onthult: zo maak je van 2023 joúw jaar

Nu eindelijk je doelen wél halen?

Nu eindelijk je doelen wél halen, meer balans creëren tussen werk en privé, je zorgen loslaten of meer geluk ervaren? Wat je wensen ook zijn, met deze zeven tips van gelukspsycholoog Josje Smeets weet je zeker dat 2023 een topjaar voor je wordt.

Leer te ontspannen
Ben jij ook zo iemand die lastig kan ontspannen, regelmatig vol stress zit en daardoor af en toe overloopt? Omdat je altijd nog honderd dingen te doen hebt en structureel te weinig tijd hebt? Hoog tijd dus om regelmatig écht te ontspannen. “Effectief ontspannen kan op twee manieren. Je hebt mensen die goed kunnen ontspannen in actie, en mensen die goed kunnen loslaten in stilstand. Behoor je tot de eerste groep, dan ontspan jij het best door lichaamsbeweging. Dat is dé manier om alle vier de gelukshormonen tegelijkertijd te activeren, en vooral serotonine aan te maken die ervoor zorgt dat je kalm, tevreden en rustig wordt.” Die andere groep vindt het volgens Smeets fijner om los te laten terwijl ze op een yogamatje zitten, als ze mediteren of aan mindfulness doen. “Het is wetenschappelijk bewezen dat als mensen heel effectief aan de slag gaan met lichaamsbeweging of meditatie, dat je na drie weken al beter met stress kunt omgaan, je makkelijker zorgen van je afzet en ook positiever in het leven staat.”

Je doelen echt bereiken
Iedereen stelt zichzelf doelen en goede voornemens. Het probleem is dat je de helft van al die goede voornemens na drie weken alweer bent vergeten en niet doorzet. En dat heeft volgens Smeets alles te maken met dat we veel te hoog inzetten. “Als je je doel wilt bereiken, moet je je gedrag aanpassen. En gedragsverandering lukt pas echt als je kleine stappen zet van tien procent. Denk aan tien procent minder doen of juist tien procent erbij geven. Stel, je sport op dit moment helemaal nooit en je hebt je voorgenomen dit jaar te gaan hardlopen. Dan moet je niet meteen die start to run-app downloaden en van jezelf verwachten dat je drie keer per week gaat rennen, want dat snapt je brein niet. Begin met een stap van tien procent. In dit geval: ga één keer per week een halfuur rennen.” Merk je nu na drie weken dat je er lekker inzit en het steeds makkelijker gaat, dan kun je er weer een stap van tien procent bij doen.

Omring jezelf met energiegevers in plaats van energievreters
Ken je dat: na een drukke werkdag spreek je af met die ene vriendin en daarna kom je gebroken en doodmoe thuis. Of je bent chagrijnig geworden nadat je met die ene collega hebt gewerkt die non-stop negatief is. “Het begint bij bewustwording. Mijn tip: begin met journallen. Schrijf eens aan het eind van de dag op welk punt je die dag geeft tussen de 0 en 10. Vaak zie je na een paar weken schrijven een patroon terugkomen. Van: toen ben ik weer naar mijn schoonmoeder gegaan, of toen pakte ik met die ene collega een project op. Dan kost dit blijkbaar veel energie. Maar je kunt niet zomaar alle mensen uit je leven bannen die energievreten, zoals familie of collega’s. Omgeef je daarom vaker met mensen en zaken die je energie geven. Je zult zien dat het je genoeg energie geeft om ook beter met energievreters om te gaan.”

Vind geluk in jezelf
Het is misschien wel de meest uitgesproken wens: gelukkig zijn. Maar dat geluk proberen we vaak te vinden in grootse dingen. Meer geld, een leuke partner, een groter huis, gezond zijn, een goede baan, veel vrienden. En ja, deze zaken geven kortstondig geluk, maar het is geen garantie voor een gelukkig leven. Sterker nog, langdurig geluk vind je vooral in jezelf. Begin daarom bij stilstaan wat je wél hebt, tipt Smeets. “De een wordt gelukkig van een rondje buiten lopen, de ander geniet als hij met z’n hond knuffelt en weer een ander wordt blij van het verzorgen van oma. Geluk is voor iedereen anders en heel subjectief. Daarom is een dankbaarheidsoefening vijf minuten voor het slapengaan heel krachtig. Benoem drie dingen in je hoofd waar je die dag dankbaar voor was, waar je trots op was of die goed gingen. Het activeert het positieve geluksnetwerk in je brein. Je zult merken dat als je deze oefening een paar weken doet, dit geautomatiseerd wordt en het veel gemakkelijker is om bij die kleine dingen stil te staan waar je gelukkiger van wordt.”

Meer tips lezen? Haal snel de nieuwe Happy in Shape in huis, die nu in de winkels ligt!

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws