Hoe veilig is jouw wifi in de gym?

Helaas zijn openbare wifi netwerken vaak onveilig.

Ga jij meerdere keren per week naar de sportschool en zit je daar vaak op je telefoon? Dan zal je wel veel gebruik maken van het openbare wifi netwerk in jouw gym. Wil je een selfie maken om jouw progressie met de wereld te delen? Luister je jouw favoriete muziek tijdens een stevige workout? Of app je tussen de oefeningen door met je beste vriendinnen? In ieder geval komt het erop neer dat je in de gym vaak op je telefoon zit en hiervoor de openbare wifi gebruikt. Hoe veilig is de wifi eigenlijk in jouw sportschool? Helaas zijn openbare wifi netwerken vaak onveilig en loop je hierdoor gevaar dat jouw privacy wordt geschonden.

Kun je makkelijk worden afgeluisterd?

Elke keer wanneer jij met een openbare wifi hotspot bent verbonden dan ben je onbeschermd, dus ook in de gym. Met hele eenvoudige software kunnen mensen zien welke websites jij bezoekt en wat jij nog meer op je telefoon doet. Dit komt omdat openbare wifi hotspots niet goed zijn beveiligd. Iedereen die met hetzelfde netwerk is verbonden kan jouw gegevens als het ware aftappen. Nu is de kans dat iemand bij jouw lokale gym dit met kwade bedoelingen doet natuurlijk niet zo heel groot, maar het is wel een fijn gevoel om te weten dat jij beschermd bent. Het is voor niemand een fijn idee om te worden afgeluisterd. Dus waarom zou je een risico nemen? Zeker wanneer je weet dat je jezelf hier eenvoudig tegen kunt beschermen.

Bescherm jezelf door een VPN te gebruiken

Wil je geen dure databundel nemen en wil je gewoon gebruik blijven maken van het openbare wifi netwerk van jouw sportschool? Dan kan je dus inderdaad worden afgeluisterd. Je kunt jezelf heel makkelijk beschermen door een VPN te gebruiken. Wat is een VPN en hoe werkt dit? Een VPN is een Virtueel Persoonlijk Netwerk. Simpel gezegd wordt al jouw internetverkeer via een beveiligde server doorgesluisd. Hierdoor is jouw verbinding met websites of apps volledig van de buitenwereld afgeschermd.

Wanneer je thuis op de bank zit wil je niet dat mensen die op straat langs lopen zomaar bij jou naar binnen kunnen kijken. Daarom heeft bijna iedereen vitrage en/of gordijnen hangen. Internetten zonder VPN kun je vergelijken met het zitten in jouw woonkamer met de gordijnen open. Iedereen kan zomaar met je meekijken. De meeste mensen zullen hier nooit misbruik van maken, maar toch is het geen fijn gevoel dat het mogelijk is.

Zijn er nog meer manieren waarop je gevaar loopt?

Er zijn veel manieren om online jouw persoonsgegevens te achterhalen. De meeste manieren kun je zelf gemakkelijk voorkomen. Je neemt een selfie in de gym en zet die vervolgens op Instagram. Voor wie is deze foto dan zichtbaar? Sta je met je eigen voor- en achternaam bekend op Instagram? Kunnen mensen die jou volgen op Instagram zien op welke locatie jij deze foto hebt geüpload? Veel van deze simpele dingen zijn mensen toch nalatig in. Uit gemakzucht kijken mensen niet naar hun privacyinstellingen. Het is een kleine moeite en je kunt jezelf er veel ellende mee besparen. Trek er eventjes vijf minuten voor uit, ga naar instellingen > privacy, en zorg ervoor dat alles goed staat ingesteld.

Ook het gebruik van een VPN kan je helpen om veilig en anoniem te internetten. Iedere website waar jij op kijkt en elke app waar je gebruik van maakt kan jouw locatie zien. Wanneer je met een VPN bent verbonden dan ben je eerst met een soort proxy server verbonden, al jouw internetverkeer wordt via deze server doorgeleid. Zo hou je jouw locatie geheim.

Beeld: Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash

Laatste nieuws