Hooikoorts? Volg deze tips!

Graag gedaan!

De lente staat vaak in het teken van een bloeiende natuur, maar helaas is dat niet voor iedereen een pretje. Mensen met hooikoorts krijgen dan vaak last van een snotneus, jeukende ogen en andere klachten die lijken op een verkoudheid. In werkelijkheid heeft het immuunsysteem een overgevoelige reactie op pollen van grassen, bloemen en bomen, waardoor histamine vrijkomt. Helaas bestaan er geen middeltjes die je definitief van hooikoorts kunnen genezen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen je kunt doen, waardoor je dagelijkse leven weer prettiger is. Daarom lees je in dit artikel een aantal tips die je kunt volgen als je last van hooikoorts hebt.

1. Allergie

Onze eerste tip is om erachter te komen waar je precies allergisch voor bent. Vraag dus bij je huisarts een bloedtest of huidtest aan. Je kunt dan de hooikoortsradar in de gaten houden en kijken welke pollen op dit moment het meest aanwezig zijn. Zijn het pollen waar je allergisch voor bent? Dan kun je je buitenactiviteiten zoveel mogelijk beperken.

2. Luchten

Als je hooikoorts hebt, is het handig om je deuren en ramen zoveel mogelijk dicht te hebben en regelmatig te stofzuigen. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo prettig als je toch nog wat frisse lucht in huis krijgt. De (eventueel) vervuilde lucht in huis kan dan vervangen worden door nieuwe en frisse buitenlucht. Zet de ramen het liefst ’s ochtendsvroeg of ’s avonds en ’s nachts open, nadat het geregend heeft. Er hangen dan minder pollen in de lucht die je huis in kunnen waaien. Sport je graag buiten, dan kun je dit het beste ’s morgens of ’s avonds doen. Daarnaast bestaan er ook anti-pollenhorren en een speciaal pollenfilter. Ga je op vakantie, dan zijn bossen en grasvelden niet zo fijn. Bergachtige gebieden en de kust zijn betere vakantiebestemmingen als je last van hooikoorts hebt.

3. Goede hygiëne

Onze derde tip is een goede hygiëne te handhaven. Pollen vinden het fijn om aan bezwete kleding of wasgoed te blijven hangen. Daarnaast nestelen ze zich ook graag in je haren. Was je kleding, beddengoed en je haren dus regelmatig om hooikoortsklachten zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast kun je je neus insmeren met een dun laagje vaseline, zodat de pollen niet je neus in waaien.

4. Voeding

Tenslotte valt er qua eten ook een aantal maatregelen te nemen. Er bestaat bijvoorbeeld voeding die de aanmaak van histamine vermindert, waardoor je ook minder last krijgt van allergische klachten. Voeding zoals blauwe bessen, zwarte bessen, verse groentesap met knoflook, rode bieten, wortel of lokale honing van een imker zijn het proberen waard. Deze etenswaren zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in je luchtwegen worden verminderd. Bijkomend voordeel is dat deze voeding ook nog eens erg goed is voor je algemene gezondheid!

5. En de rest…

Een zonnebril is ook wel zo handig als je veel last van geïrriteerde ogen hebt door pollen. Heb je toch last van jeukende ogen, dan werkt een vochtig washandje of spoelen met koud water ook verlichtend. Draag je daglenzen, dan zijn er ook speciale zelf-bevochtende contactlenzen verkrijgbaar, zodat je ogen niet al te veel uitdrogen en geïrriteerde raken.

Laatste nieuws