haarporositeit

Haarporositeit: wat betekent het en hoe bepaal je wat jouw haar nodig heeft?

De weg naar de perfecte haarverzorgingsroutine is niet eenvoudig. Dure shampoos die niets voor je haar doen of zware stylingproducten die je kapsel laten uitzakken, kunnen ontzettend frustrerend zijn. Als je niet meer weet waar je moet zoeken, kan het helpen om je haarporositeit te bepalen. Dit is namelijk dé perfecte richtlijn om te ontdekken welke producten je haar écht nodig heeft.

Haarporositeit

We kunnen allemaal het verschil tussen haartexturen herkennen, maar de kans is groot dat je nog nooit van haarporositeit hebt gehoord. Haarporositeit verwijst naar het vermogen van je haar om vocht, producten, voedingsstoffen en vocht op te nemen en vast te houden. Het is belangrijk om te weten hoe het met de porositeit van jouw haar gesteld is, zodat je de juiste producten kunt kiezen voor optimale hydratatie én dus gezonde lokken!

Haareigenschappen

Haarporositeit hangt onder andere samen met de textuur van je haar. Of je haar nu krullend, golvend of steil is, elk haartype heeft andere verzorging nodig om gezond te blijven. Zowel de haartextuur als de porositeit worden voornamelijk bepaald door je genen, die de algehele vorm en grootte van je haarschubben beïnvloeden. Je kunt de porositeit van je haar dus verbeteren met de juiste verzorging, maar ook verslechteren door gebruik van hitte of andere schadelijke behandelingen.

Verschillende soorten haarporositeit

Haarporositeit kan worden opgedeeld in drie categorieën: lage, medium en hoge porositeit. Elk type heeft andere verzorging nodig en vereist verschillende producten om je haar optimaal gezond te houden en je haartextuur zo mooi mogelijk te laten uitkomen.

Lage porositeit betekent dat de schubbenlaag van het haar zo strak zijn samengepakt dat het haar moeilijk vocht of andere voedende ingrediënten op kan nemen. Meestal heeft het haar hier extra hulp bij nodig in de vorm van maskers. Je kunt laag poreus haar herkennen aan een lange droogtijd, soms wel meer dan acht uur, het neemt moeilijk producten op en het lijkt alsof deze aan het oppervlak van je haar blijven liggen. Het duurt ook lang voordat je haar volledig nat is tijdens het douchen.

Haar met een medium porositeit – ook wel normale porositeit genoemd – wordt beschouwd als de ideale balans. Het betekent dat het haar vocht op een gezonde manier kan opnemen en vasthouden, en dat de schubbenlagen niet te strak opeengestapeld of beschadigd zijn. Je haar is vaak gemakkelijk te stylen en blijft lang zitten, ziet er gezond en glanzend uit en neemt producten goed op.

Bij haar met hoge porositeit zijn de schubbenlagen meestal beschadigd. Dit komt vaak door hittetools zoals een krul- of stijltang, of door haarverf. De barstjes in de schubbenlagen betekenen dat hoewel vocht gemakkelijk wordt opgenomen, het ook moeilijk zal zijn om het vast te houden. Je kunt hoog poreus haar herkennen omdat het snel water en andere hydraterende producten opneemt, je snel gespleten haarpunten of gebroken haar hebt, het droog en pluizig aanvoelt en snel opdroogt aan de lucht.

Haarporositeit bepalen

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om je haarporositeit te bepalen. Gelukkig bestaat er een eenvoudige test die je kunt doen om een beter idee te krijgen van de categorie waarin jouw haar valt:

  • Neem een paar losse haren die schoon, gewassen en vrij van producten zijn (bij voorkeur die je natuurlijk bent verloren van verschillende delen van je hoofd), en laat je ze in een glas water vallen.
  • Als ze naar de bodem zinken, heb je haar met hoge porositeit. Als ze drijven, heb je haar met lage porositeit. Als ze in het midden blijven hangen, heb je haar met normale porositeit.

Haarverzorging

Nu je hebt bepaald wat de porositeit van je haar is, kun je uitzoeken welke verzorging je haar nodig heeft. Elk type heeft zijn eigen behoeften, en door de juiste producten te gebruiken, kun je het meeste uit je haar halen!

Laag poreus haar heeft baat bij lichte producten, omdat zware, dikke producten op het haar blijven liggen en je haar kunnen verzwaren, wat kan leiden tot een onaangename, vettige opbouw. Om deze ophoping te voorkomen, kun je een clarifying shampoo gebruiken. Dit soort shampoos helpen om je haarschubben te openen en vocht binnen te laten, terwijl ze opgehoopte producten, vet en oliën verwijderen.

Medium poreus haar is over het algemeen makkelijk te verzorgen vanwege de goede balans in de haarschubben. Vocht dringt gemakkelijk je haren binnen, en de schubben zijn gesloten genoeg om het vocht ook daadwerkelijk vast te houden. Focus daarom op het behoud van je gezonde haren met milde shampoos, conditioners en eventueel maskers.

Haar met hoge porositeit is vaak droog en houdt vocht niet goed vast. Kies daarom voor voedende producten die diep in je haren doordringen en goed hydrateren. Je haar kan ook baat hebben bij producten met proteïne; deze versterken je haren en helpen om vocht langer vast te houden.

Ben je gezegend met een normale porositeit, of wil je voorkomen dat deze verder afneemt? Probeer dan hitte te vermijden en gebruik één keer per week een voedend masker. Ook shampoos zonder sulfaten kunnen helpen je haar gezond te houden, net zoals een pre-wash behandeling.

Beauty en Fashion
  • Women's Health, Hairlust
  • Adobe Stock