doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_menu_allpages');

Loslaten op Lanzarote

Een heerlijk reisverhaal om bij weg te dromen...
doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6174a983041ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6174a983041ee img{#fig-6174a983041ee img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6174a983041ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6174a983041ee img{#fig-6174a983041ee img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6174a983041ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6174a983041ee img{#fig-6174a983041ee img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6174a983041ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6174a983041ee img{#fig-6174a983041ee img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Loslaten op Lanzarote

Loslaten, het klinkt zo gemakkelijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Freelance journalist Linda van de Pavoordt ging op yogaretreat op Lanzarote en ontdekte wat voor haar werkt.

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_top_article');

Tuurlijk heb ik het druk. Zoals zoveel mensen. Maar stress? Nee, niet echt. Denk ik. Ik weet alles goed in elkaar te passen en zorg ervoor dat de basis (gezonde voeding, voldoende slaap, dagelijks beweging) goed is. Totdat ik vier dagen achter elkaar knallende hoofdpijn heb en voor een spoedafspraak terecht kan bij een chiropractor. Die mompelt, terwijl ze mijn blijkbaar sterk verkorte nek- en rugspieren aan de rechterkant onder handen neemt: onbewuste stress gaat als eerste in het lichaam zitten. Als  daarna mijn tandarts vraagt of ik 's nachts tandenknars (nee hoor!) en ik een paar nachten later ineens bewust ben van mijn stijf op elkaar geklemde kaken weet ik: ik moet iets doen. Ik bel Bellatrix van Wingerden, een yogadocente die ik ken uit het surfwereldje in Ouddorp. Ze geeft daar al meer dan twintig jaar les, op het strand en in haar eigen studio, aan surfers en niet-surfers. Aan haar leg ik de vraag voor: hoe dóe je dat eigenlijk, bewust loslaten in je lichaam. Vooral als je zelf denkt dat je geen stress hebt. Ze nodigt me uit om dat te ontdekken tijdens een yogaretreat op Lanzarote. Ze geeft me de website van Lanzarote Retreats, waar we zullen verblijven in Finca de Arrietta. De foto’s van dit relaxte eco-resort in het noorden van het eiland doen de rest en ik boek direct mijn ticket.

Lanzarote, here I come!

Fast forward. Ik sta op mijn yogamatje in de buitenlucht. Rechtop in een uitgestrekte houding, met mijn armen richting de hemel. Tussen mijn handen door kijk ik naar boven, waar witte wolken voorbij waaien tegen een blauwe achtergrond en een deel van mijn blikveld in beslag wordt genomen door een wuivende palmboom. Ik ben op Lanzarote, een van de Canarische Eilanden voor de Afrikaanse kust. Ik zal er deze week achter komen dat het hier bijna altijd waait en dat dat heerlijk is, omdat het best warm kan worden. En dat Bellatrix het liefst buiten yogales geeft. Ze neemt ons elke dag mee op roadtrip naar de mooiste plekken op het eiland, om midden in de natuur yoga te doen of te mediteren. De groep is leuk! Van alle leeftijden, met totaal verschillende achtergronden, alleenreizenden en stellen, zonder of met wat meer yogaervaring. Opvallend: waarschijnlijk omdat Bellatrix een sportief no-nonsense figuur is en pittige yogalessen geeft, zijn er tijdens deze reis onder de tien deelnemers vier mannen. De mix aan mensen zorgt voor humor en lichtheid in de toch diepe gesprekken die in de loop van de week ontstaan, soms onder het genot van een wijntje. Want dat is ook fijn: het is geen detoxreis. Bellatrix is aanhanger van de 80/20-regel: als je voor 80 procent gezond leeft, is er ruimte om te genieten van een glas wijn of een stukje chocola bij de thee.

Yoga op de rand van de vulkaan

Lanzarote lijkt een beetje op een maanlandschap. De vulkanische bodem lijkt kaal en droog, is bedekt met antracietkleurige stenen (waar de bewoners muurtjes van bouwen) en er groeien cactussen. Op dag twee beklimmen we de Coronavulkaan. Het is geen zware klim, maar net pittig genoeg om je een voldaan gevoel te geven als je eenmaal boven bent. We bekijken stil het bijzondere uitzicht: het surrealistische landschap rondom de vulkaan (in de verte zien we de zee) én de krater, waar de verschillende lagen gesteente misschien wel tot miljoenen jaren teruggaan. Op de rand van dit uitgedoofde, maar vroeger vuurspuwende gevaarte rollen we onze denkbeeldige matjes uit – vanwege de ongelijke grond doen we alleen staande houdingen. 

Wil je weten hoe het verder gaat met de yoga-sessie van Linda op Lanzarote, lees het dan nu in Happy in Shape. 

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_bottom_article');