Is stress besmettelijk?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de stress van een ander mogelijk ook effect heeft op ons brein.

Is stress besmettelijk?

Dat stress effect heeft op je lichaam, weten we allang. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de stress van een ander mogelijk ook effect heeft op ons brein.

Iedereen heeft het tegenwoordig druk druk druk. Als iemand mij verkondigt wat hij nog allemaal moet doen vandaag, gaat mijn hart onbewust een stukje sneller kloppen. Kunnen wij de stress van een ander overnemen?

Onderzoek

Om te kijken welk effect de stress van een ander op het brein heeft, haalden onderzoekers meerdere muizenparen tijdelijk uit elkaar. Terwijl de ene muis achterbleef in zijn vertrouwde omgeving, werd de andere muis tijdelijk beïnvloedt door stress. Daarna werd hij weer bij zijn partner gezet. Toen de muizen weer samen waren, kwamen de onderzoekers tot een opvallende ontdekking.

Resultaten 

Er werd gekeken naar CRH-neuronen, die verantwoordelijk zijn voor de reactie van de hersenen op stress. ‘Het was heel opmerkelijk dat de CHR-neuronen van de partners, die zelf niet aan echte stress waren blootgesteld, veranderingen vertoonden die identiek waren aan de veranderingen die we bij de gestreste muizen zagen,’ verklaart onderzoeker Toni-Lee Sterling.

Halve smart

De onderzoekers sluiten niet uit dat we deze resultaten ook bij mensen kunnen herkennen. ‘We communiceren onze stress gemakkelijk aan anderen, soms zonder dat we het zelf weten,’ stelt onderzoeker Jaideep Bains. Door middel van stress-signalen kunnen we informatie delen met een ander. Dit is van cruciaal belang voor de vorming van sociale netwerken. Gedeelde smart is halve smart, zullen we maar zeggen.

De meest recente studies suggereren dat stress, net als emoties, inderdaad besmettelijk kan zijn. Verder onderzoek moet uitmaken of dit blijvende consequenties heeft voor onze hersenen.

Door Suzanne Meeuwissen

Beeld: iStock