Gemotiveerd blijven? Zo doe je dat

Zeg maar dag tegen die motivatiedip!

Hoe blij je ook bent met die baan of hoe leuk je sporten ook vindt: iedereen heeft weleens last van een motivatiedip. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar dat fenomeen, waaruit blijkt dat de oplossing voor die dip binnen handbereik ligt. Zo voorkom je dat vervelende gevoel!

Willen versus moeten

Het onderzoek, dat onlangs gepubliceerd is in de Journal Of Research In Personality, stelt dat mensen motivatie op twee manieren kunnen ervaren. Dat verschilt van persoon tot persoon, en zelfs van klus tot klus. Het grote verschil zit ‘m in het iets wíllen doen of iets móeten doen. De zogenaamde want to-motivatie leggen de onderzoekers uit als het concept motivatie waar je vast bekend mee bent: de interne drang om iets klaargespeeld te krijgen. De have to-motivatie staat daar lijnrecht tegenover: dit komt voort uit externe bronnen, en hangt meer samen met verwachtingen van anderen en schuldgevoelens als we daar niet aan voldoen.

Wilskracht

Deze splitsing in motivatiebronnen bleek in zeven tests veel uit te maken voor de deelnemers aan het onderzoek. Want wat bleek: mensen met de want to-motivatie maakten veel meer conscious beslissingen om hun doel te bereiken. Die interne wilskracht zorgde ervoor dat deze deelnemers heel bewust afleiding uit de weg gingen en obstakels vermeden. Dat maakte het bereiken van hun doelen een flink stuk makkelijker. Degenen die niét deze interne motivatie voelden, bleken zichzelf het leven een stuk moeilijker te maken. Hoewel degenen met have to-motivatie wel de noodzaak voelden om taken uit te voeren, plaatsten zij zichzelf sneller in de buurt van afleidingen. Kortom: een heel subtiele vorm van zelfsabotage.

Handige tips

Nu is het simpelweg niet mogelijk om élk klusje vol passie en wilskracht aan te vliegen. Soms heb je gewoon écht geen zin in dat rondje sportschool of het beantwoorden van die vervelende e-mail. De onderzoekers hebben daar echter een tweetal goede tips voor verzameld. Hiermee kun je die have to-motivatie zonder al te veel moeite omzetten in want to-motivatie.

1. Link de taak aan je waarden

Jij weet wie je bent en waar je voor staat. Taken die je misschien echt de keel uitkomen, sluiten wél precies aan bij je waarden als persoon. Door de have to-taken hieraan te koppelen, is het makkelijker om ze om te zetten naar want to-taken. Zeg nu zelf: die nare e-mail is misschien niet leuk, maar jij gaat mooi niet over je heen laten lopen. Zo maak je van een have to (een vervelende mail beantwoorden) opeens een want to (je gelijk halen).

2. Doe er iets leuks naast

Een andere optie is beseffen dat het allemaal simpelweg niet zo’n big deal is. Sommige taken moeten gebeuren, maar hebben nu eenmaal niets met jouw persoonlijke normen en waarden te maken. Dit los je op door tegelijkertijd iets leuks te doen, waarmee je het reward system in je hersenen activeert. Zet bijvoorbeeld een muziekje op terwijl je al swingend de was wegwerkt of geniet van je favoriete snack terwijl je een saai klusje op de werkvloer oplost. Door het leuk te houden, creëer je een hoop want to-motivatie bij jezelf!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock