Zo worden broze nagels weer sterk

Laat de nagellak de komende tijd maar even links liggen.

Woman applying oil onto cuticles on pink background, closeup

Van broze nagels worden we niet bepaald blij. Soms maskeren we dit nog weleens door er een gellak op te doen, maar op de lange termijn doet dit meer kwaad dan goed. Gelukkig zijn er een aantal manieren om weer sterke nagels te krijgen.

Broze nagels

First things first: waardoor kun je broze nagels krijgen? "Er zijn verschillende oorzaken die je nagels kunnen verzwakken of beschadigen", deelt plastisch chirurg Jaimie DeRosa met Women's Health. "Je handen te vaak wassen of te veel desinfecteermiddelen op basis van alcohol gebruiken kunnen je nagels uitdrogen of zwak maken."

Ook is het niet slim om te vaak je nagels te lakken. "Wat je gebruikt om je nagels te lakken, kan je nagels ook zwakker maken. Gelnagellak en acrylnagels kunnen je nagels veel kwaad doen. Net als nagellakremover met aceton", deelt DeRosa. Bovendien kan het soms verleidelijk zijn om de gelnagellak van je nagels af te trekken. Maar dat moet je nooit doen. Je trekt dan hoogstwaarschijnlijk de bovenste laag van je nagels mee, waardoor je nagels dunner en breekbaarder worden.

Maar hoe weet je of je nagels zijn beschadigd? Als ze zijn verkleurd, te dik of te dun zijn, de vorm is veranderd of ze snel breken, is er werk aan de winkel. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je nagels weer sterker te maken:

Draag handschoenen

"Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je nagels sterker te maken, is ze minder vaak blootstellen aan water. Doe dan ook handschoenen aan als je gaat schoonmaken of de afwas doet", vindt DeRosa.

Houd je nagels kort

Houd je nagels kort en netjes om te voorkomen dat ze snel breken. "Vijl je nagels regelmatig met een zachte vijl om de scherpe randjes of haakjes van je nagels af te halen. Zo voorkom je dat je nagel achter stof blijft hangen en je je nagel scheurt of breekt."

Gebruik een nagelolie

Gezonde nagelriemen dragen ook bij aan gezonde, sterke nagels. Verzorg dus ook regelmatig je nagelriemen met een voedende olie. En zo'n olie hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je voor nog geen twee euro een nagel(riem)olie kopen bij Kruidvat.

Even geen nagellak

Heb je altijd gelakte nagels? Dat kun je beter even niet doen. Haal de nagellak er met een aceton-vrije remover af en gun je nagels een paar weken pauze. Wil je na die tijd graag weer je nagels lakken? Kies dan een nagellak die geen formaldehyde (conserveermiddel), tolueen (verdunner) en dibutylftalaat bevatten. Dit wordt op nagellak vaak aangeduid met '3-free'.

Krijg de juiste vitamines binnen

Calcium, proteïne, vitamine C en E maken je nagels sterker. Eet dus producten die rijk zijn aan deze vitamines. Deze vitamines zijn te vinden in proteïne, bonen, zalm, eieren, noten en havermout.

Bron: Women's Health Mag | Beeld: Adobe Stock